Karadut, yüksek lif içeriği nedeniyle kalp hastalığından kansere, göz sağlığından yüksek kolesterole kadar birçok rahatsızlığa şifa veren doğal bir şifa kaynağıdır. Uzmanlar bir bardak karadut içerek faydalarından yararlanabileceğinizi vurguluyor. Dut ağaçları Asya, Afrika ve Amerika'da yaygın olarak yetişir ve yeşil, sarı, siyah ve diğer çeşitleri bulunur. Vitamin ve mineral kaynağı olan dut, bazı bölgelerde gıda olarak tüketilmekte, ülkemizde ise pekmez, reçel, kek ve bisküvi yapımında kullanılmaktadır. Dut ağaçları ipekböceklerinin üreme alanıdır ve ipek endüstrisi için koruma altına alınmıştır. Dut protein açısından zengin olmasının yanı sıra kalsiyum, demir, folik asit, tiamin, nisin, A, E, C ve K vitaminlerini de içerir.
Karadutun faydaları nelerdir?
Dut demir içerdiğinden kandaki kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırır. Organların oksijenlenmesini artırarak metabolizmanın daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
Zeaksantin maddesi göz retinasında oluşabilecek oksidatif strese karşı koruyucu etkiye sahiptir. Bu madde doğada esas olarak dutlarda bulunur.
A ve C vitaminleri antioksidan etkilerinden dolayı vücuttaki kan hücrelerine karşı vücudun direncini artırmanın yanı sıra kan hücrelerinin vereceği zararlardan da vücudu korur.
Kemik sağlığı için önemli olan fosfor, kalsiyum ve magnezyum açısından da zengindir. Günde iki bardak dut suyu içmek, hasar görmüş kemikleri onarabilir ve sağlığınızı koruyabilir.
Özellikle kahvaltıda tüketildiğinde gün boyu bağışıklık sistemi sağlığını korur ve güçlendirir. Bağışıklık sisteminde enzimler tarafından parçalanamayan zararlı mikroorganizmaların sayısının azaltılmasına yardımcı olur.
Vücudun sindirimi hızlandırmak için liflere ihtiyacı vardır. Günde sadece bir bardak dut, lif ihtiyacınızın %10'unu karşılayacaktır. Bu sayede bağırsakları harekete geçirerek kabızlık ve gazdan kaynaklanan şişkinliği azaltır.
Araştırmalar dutun yanı sıra yapraklarının da faydalı olduğunu gösteriyor. Dut ve yapraklarının karışımından yapılan çay, kronik hastalıkların neden olduğu ağrılara karşı direnç oluşturmanın yanı sıra enfeksiyonlara karşı da koruyucu etkilere sahiptir.
Lifli gıdalar bağırsaklar tarafından tam olarak emilmediği için vücuttaki kötü kolesterol seviyesini düşürebilir. Dut, kötü kolesterolü düşüren ve dolayısıyla kalp sağlığını koruyan lif açısından zengindir.
Dut ayrıca cildin deforme olmuş bölgelerini koruyan A vitamini de içerir.
Karadutları kaynatıp içerseniz ne olur?
Dutların haşlanması genellikle pekmez yapımı aşamasında yapılır. Dut vücuttaki protein oranını arttırmak için ideal bir besindir ve özellikle sporculara tavsiye edilir. Her gün düzenli olarak bir bardak dut tüketmek sindirim sisteminin diğer besinler tarafından bozulmasının önüne geçebilir. Ayrıca soğuk algınlığı sırasında enfeksiyon kapmış bir boğazın temizlenmesine de yardımcı olur. Kötü kolesterolü düşürerek kan damarlarının tıkanmasını önler. Sinir hücrelerini yenileyerek beyin sağlığına ve akıl hastalıklarına faydası vardır. Yaşlı yetişkinlerde ortaya çıkan unutkanlık, kemik erimesi ve yaşlanma gibi sağlık sorunlarını önler.