Dut ağaçlarında yetişir ve bilimsel literatürde Moraceae olarak bilinir. Dut ağaçlarının memleketi ipekböceklerinin vazgeçilmez vatanı olan Çin'dir. Dut ağacının gövdesi silindirik olup yaprakları büyüktür. Dut ağacının yaprakları ve meyveleri yüzyıllardır tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Dut ağaçları nisan ayında çiçek açmaya, mayıs ayında da meyve vermeye başlar. Kabuğu çıkarılamayan dutlar oldukça hassastır. Bu nedenle dallarından toplandıktan hemen sonra yenilmelidir. Ayrıca buzdolabında veya başka bir yerde 2 güne kadar saklanabilir. Dut, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan A ve C vitaminleri açısından zengindir. Dut kansızlık gibi sağlık sorunlarını ortadan kaldıran hematopoietik bir ajandır. Meyveleri ve yaprakları faydalıdır. Karadut ve beyaz dut olmak üzere iki çeşidi vardır. Dutlar ayrıca kurutulup yenilebilir. Hamur yapımında hammadde olarak kullanılır. Çok fazla antioksidan içerir.
Bilinen dut türleri!
Dutun birden fazla çeşidi vardır ve birçok ticarette kullanılır. Her bölgede dikilen dut ağaçları o bölgenin adını taşımaktadır. Bunun dışında özel bir adı yoktur. Afrika dutu, Himalaya dutu, ıhlamur yaprağı dutu, Teksas dutu, Çin dutu ve Moğol dutu olarak da bilinir. Ülkemizde kırmızı dut, karadut veya beyaz dut olarak da anılmaktadır.
Dutun faydaları nelerdir?
Dut, hücre yenilenmesini sağlayan güçlü antioksidanlar içerir. Bu şekilde kanser riski azaltılabilir.
Tansiyon, fiziksel sağlığı etkileyen durumlardan biridir. Ani yükseliş veya düşüşler ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunu önlemek için uzmanlar daha fazla dut yemeyi öneriyor.
Dutlardan elde edilen posa özellikle hematopoietik özelliklere sahiptir. Dut, kan hücrelerinin sayısını artırarak kansızlığı önlemenin yanı sıra kronik yorgunluk ve stres gibi sağlık sorunlarını da ortadan kaldırır. Ayrıca Çin'de yapılan bir araştırmada kanı arındırdığı ve iltihabı ortadan kaldırdığı ortaya çıktı.
Dut, bağışıklık sistemini güçlendiren ve değişen mevsimlerde yaygın olarak görülen grip, soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarını önleyen C vitamini açısından zengindir.
Sadece kanı değil karaciğeri de temizler. Dut, karaciğerin fonksiyonunu düzenleyebilir ve cildin dermal tabakasındaki hücreleri güçlendirebilir. Sonuç olarak cilt uzun süre genç kalır.
Dut kandaki iltihabı temizler
Dut kandaki iltihabı temizler
Dut yaprağının faydaları nelerdir?
Dut yaprakları kalsiyum, demir, protein ve büyük miktarda antioksidan içerir, bu da onları etkili bir doğal idrar söktürücü yapar. Ayrıca şekerin kana karışmasını sağlar. Kurutulmuş dut yaprakları demlenerek çay olarak tüketilebilir. Bu çay gastrointestinal fonksiyonu düzenleyebilir. Dut yaprakları sindirimi teşvik edebilir ve aynı zamanda kilo verme etkisine de sahip olabilir. Dut yaprakları su ile kaynatılmamalıdır. Kaynayan suya ekleyip demlenmesini bekleyin.
Kanda iltihap olup olmadığını nasıl anlarız?
Bu hastalık bilimsel literatürde halk dilinde kan iltihabı olarak bilinir ve adı "yüksek CPR"dir. Bu madde zamanla birikerek kan zehirlenmesine ve hatta ölüme neden olabilir.
- artan nabız,
- idrara çıkmada azalma,
- Nefes almada zorluk,
- Aritmiler,
- Hastanın bilinç kaybı nedeniyle hezeyan yaşaması,
- Vücut sıcaklığının normalin iki katına çıkması gibi durumlar kan CPR'sinin arttığının belirtileridir.
Dut kandaki iltihabı ortadan kaldırabilir!
Beyaz dut kanı temizlemede en etkili besinlerden biridir. Kandaki kimyasal olarak reaktif proteinlerin yükselişini azaltmaya yardımcı olmak için 500 gram kurutulmuş beyaz dutu 5 bardak klorsuz suda 10 dakika kaynatın. Daha sonra 25 gün boyunca soğutulmuş bir bardak dut suyu için.