Çay dünyadaki en popüler içeceklerden biridir. Yeşil çay ve oolong çayı dünya çapında en popüler çaylar olmasına rağmen ülkemizde siyah çay tüketimi oldukça fazladır. Ancak her şeyde olduğu gibi çok fazla çay içmek de sağlığınıza zarar verebilir. Günde 3-4 fincandan fazla çay içmenin bazı olumsuz etkileri olabilir. Çok fazla çay içmenin 9 olası yan etkisi:


Azaltılmış yarı emilim
Çay yaprakları tanen açısından zengindir. Bu tanenler demire bağlanarak onu emilemez hale getirebilir. Demir eksikliği dünyadaki en yaygın beslenme eksikliklerinden biridir ve çok fazla çay içmek durumunuzu kötüleştirebilir. Özellikle sıkı bir vegan diyeti uyguluyorsanız içtiğiniz çay miktarına daha dikkatli olmanız gerekir. Demir eksikliğiniz olmasına rağmen çay içmeyi seviyorsanız ekstra bir önlem olarak öğün aralarında çay içmeyi düşünün. Bunu yapmak vücudunuzun yemek sırasında yiyeceklerdeki demiri emme yeteneğini etkileme olasılığını azaltacaktır.

Artan kaygı, stres ve huzursuzluk
Çay doğal olarak kafein içerir. Aşırı kafein tüketimi kaygı, stres ve huzursuzluğa neden olabilir. Siyah çay diğer çaylara göre daha fazla kafein içerir. Günde 200 miligramdan fazla kafein tüketmek kendinizi daha gergin hissetmenize neden olabilir. Bu belirtileri yaşamaya başlarsanız günlük çay ve kahve tüketiminizi sınırlayın.

İyi uyuyamamak

Çay uyku döngünüzü bozabilir. Melatonin, beyninize uyku zamanının geldiğini söyleyen bir hormondur. Araştırmalar kafeinin melatonin üretimini baskılayabildiğini ve uyku kalitesinin düşmesine neden olabileceğini gösteriyor. Yatmadan 6 saat önce çay içmekten kaçının.

mide bulantısı
Çaydaki bazı bileşikler, özellikle aç karnına tüketildiğinde mide bulantısına neden olabilir. Vücudu daha hassas olan kişiler 1-2 bardak çay içtikten sonra bu belirtileri yaşayabilirler. Bu belirtileri en aza indirmek için çay içmeden önce yemek yemeyi deneyebilirsiniz.

Göğüste ağrılı yanma hissi
Çaydaki kafein mide yanmasına neden olabilir veya reflü semptomlarını kötüleştirebilir. Kafein ayrıca toplam mide asidinin artmasına da yardımcı olabilir. Çok fazla çay içiyorsanız ve sık sık mide ekşimesi yaşıyorsanız, çay alımınızı azaltmak ve belirtilerinizin iyileşip iyileşmediğini görmek faydalı olabilir.

Hamilelik komplikasyonları
Hamilelik sırasında çay gibi yüksek konsantrasyonda kafein içeren içeceklerin içilmesi düşük yapma riskini artırabilir. Çayın toplam kafein içeriği değişebilir ancak genellikle fincan başına 20-60 mg (240 ml) arasındadır. Bu nedenle dikkatli olun ve günde yaklaşık 3 bardaktan fazla su içmemek en iyisidir. Hamileyseniz ve kafein veya bitki çayı alımıyla ilgili sorularınız varsa mutlaka doktorunuzla konuşun.

Baş ağrısı
Çaydaki kafein tekrarlayan baş ağrılarına neden olabilir. Kronik baş ağrılarından şikayetçiyseniz, çayı geçici olarak diyetinizden çıkarmayı deneyebilir ve durumunuzu takip edebilirsiniz.

Baş dönmesi
Çok fazla çay içmek baş dönmesi ve baş dönmesine neden olabilir. Bu belirti özellikle hassas kişilerde ve 400 miligramdan fazla kafein tüketen kişilerde yaygındır. Çay içtikten sonra sıklıkla başınız dönüyorsa kafeinsiz bir içeceğe geçin.

bağımlılık
Kafein bağımlılık yaratan bir uyarıcıdır. Çay veya kahveden düzenli kafein alımı bağımlılığa yol açabilir. Kafein kesildikten sonra baş ağrıları, kalp atışlarında artış, yorgunluk ve sinirlilik yaşayabilirsiniz. 3 gün üst üste belirli miktarda çay içmek bağımlılığı tetikleyebilir.