Sigara dumanı, ev eşyalarına nüfuz eden ana kokudur. Aynı zamanda yemek kokuları duvarlara ve mobilyalara da nüfuz edebilir. Peki kokuyu ne giderebilir? Detaylar burada...

Evinizde kötü bir koku oluştuğunda kaynağını biliyorsanız çözüm basittir. Evinizdeki olası kokuların ve bunlarla nasıl başa çıkabileceğinizin bir listesini derledik. Artık mis kokulu evinizi karşılamaya hazırsınız!

Yemek kokusu

Taze pişmiş yemek kokusu evde ağır bir kokuya dönüşebilir. Mesela fırından yeni çıkmış kurabiye kokusu kapımızda bizi gülümseyerek karşılıyor. Ancak bazı yiyeceklerin evimize sinen kokusundan hoşlanmayız; ızgara soğan, kızarmış patates, lahana ve benzeri sebzelerin kokusu da başlıca kötü kokulardan biridir. Tabi ki en önemli önlem aspiratörünüzü en yüksek ayarda açıp mutfağınızın pencerelerini açmaktır. Ayrıca kızartma sırasında tarçın çubuklarını veya defne yapraklarını bir kapta kaynatırsak, hoş olmayan kokunun oluşmasını önleyebiliriz. Karnabahar için kaynar suya bir miktar süt eklemek, kereviz haşlarken küçük bir parça lahana turşusu eklemek, lahana haşlarken doğal kumaştan yapılmış bir torbaya ekmek kırıntılarını tencereye koymak evinizdeki güçlü kokuları azaltacaktır. Kavrulmuş soğan kokusunu gidermek için Türk kahvesini teflon tavada kavurmanız yeterlidir.

Balık kokusu

"Yemek ve koku" söz konusu olduğunda yalnızca balığı düşünmek kaçınılmazdır. Ne yazık ki evinizde kalıcı yemek kokularından biri de balıktır. Yemek ne kadar hoş olursa olsun, balık kokusu günlerce evden çıkmaz, hatta bu durum balık pişirmeyi kadınların kabusu haline bile getirebilir. Havada bulunan bazı bileşikler, havayla temas ettiğinde çok hoş olmayan kokular üretebilmektedir. Bu bileşikler alkali olduğundan, kokuları gidermek için limon gibi asidik bir madde kullanmak en iyi seçenektir.

Örneğin balık kızartmak için yağın içerisine limon sıkmak etkili bir yöntemdir. Aynı durum, balığı kızartırken sirkeli suyu ayrı bir kapta kaynatmak için de geçerlidir. Balığı fırında pişirmişsek, piştikten sonra fırına bir kase sirkeli su koyun ve kokunun çıkması için fırını 10 dakika kadar tekrar çalıştırın. Bir kaseye tarçın serpip fırında ısıtmak da balık kokusundan kurtulmanın bir başka yoludur. Tabak ve tavalardaki balık kokusu, limonla ovularak veya kahve telvesi kullanılarak giderilebilir.

Sigara kokusu

Evde güçlü koku nasıl giderilir? Bu sigarayla ilgili en sık sorulan sorulardan biridir. En iyi yaklaşım sigara içmemek ama eğer hala sigara içiyorsanız veya dumanlı bir ortamdaysanız sigara kokusuyla baş etmek için stratejiler geliştirmelisiniz...

Sigara içme alanının kapısı (genellikle mutfak) her zaman kapalı tutulmalıdır. Mum yakmak bilinen, klasik ama etkili bir yöntemdir. Aynı şey küçük bir tabağa bir fincan çay ve bir kaşık karbonat koymak için de geçerlidir. Evinizdeki duman kokusundan hızla kurtulmanın bir diğer yolu da küçük bir tencerede bir şişe yumuşatıcı ve suyu kaynatmaktır. Su iyice kaynayınca kabı elimizde tutarak evin her yerine dağıtarak buharı evin her yerine yayabiliriz. Evinizdeki güçlü kokuları gidermenin bir diğer yolu da mutfağınızın çeşitli köşelerine nemli bir sünger yerleştirmektir.

Çöp kokusu


Çöp kokusu da evde ağır bir koku yaratabilir. Konu çöp olduğunda evinizdeki ağır kokulardan kurtulmanın en etkili yolu elbette ki doğru torbalama ve ayrıştırmadır. Özellikle yemek artıklarını tek tek poşetleyip çöp poşetine atmak koku oluşumunu önlemek için idealdir. Ayrıca çöp kutusuna karbonat veya bikarbonat serpmek ve tuvalete özel koku giderici tabletler yerleştirmek de koku oluşumunu engelleyebilir.