Gıdaların bozulması, küflenmesi, ısıya bağlı kimyasal bozulmalar gibi birçok nedenden dolayı gıda zehirlenmeleriyle karşı karşıya kalabiliyoruz. Gıda zehirlenmesinin mide bulantısından yaşamı tehdit eden sonuçlara kadar çeşitli sonuçları olabilir. Peki gıda zehirlenmesi meydana geldiğinde ne yapmalıyız? Gıda zehirlenmesi durumunda ne yemelisiniz? Gıda zehirlenmesinin belirtileri nelerdir? Öncelikle gıda zehirlenmesi geçirip geçirmediğinizi öğrenmek için bazı belirtilerden bahsedelim.
Gıda zehirlenmesinin belirtileri nelerdir?
Bulantı ve mide ağrısı
karın krampları
Kusma ve ishal
Baş dönmesi ve baş ağrısı
İştah kaybı, anoreksi
Yüksek ateş, soğuk terleme ve üşüme
zayıflık ve yorgunluk
Kanlı dışkı
Gıda zehirlenmesi ne zaman ortaya çıkar?
Zehirli gıdayı yedikten yaklaşık 30 dakika sonra belirtiler ortaya çıkar. Ancak zehirlenme 30 dakikadan 28 güne kadar herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Yukarıdaki belirtileri yaşıyorsanız derhal doktorunuza başvurmanız gerekir. Zehirlenmeniz ve tıbbi tedaviye başvurmamanız durumunda idrara çıkmada azalma, ağız kuruluğu, 3 günden fazla süren ishal, konuşma güçlüğü, 38 derecenin üzerinde ateş ve görme bozukluğu gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Gıda zehirlenmesi meydana geldiğinde farklı tedaviler kullanılır. Tedavi zehirlenmenin türüne ve zehirlenen besine göre değişir ve doktorunuz tarafından belirlenir.
Gıda zehirlenmesinde ne yenir?
Yoğurt: Yoğurt, vücudun daha hızlı iyileşmesine yardımcı olan antibakteriyel bir besindir. Ayrıca zararlı maddelerin vücuttan atılmasına da yardımcı olur. Çemen otu tohumu mide ağrısına iyi gelir. 1 yemek kaşığı yoğurda 1 çay kaşığı çemen otu tohumunu ekleyip mide bulantısını ve ağrıyı gidermek için tüketin.
Muz: Muz, gıda zehirlenmesi durumlarında kusmayı, ishali ve mide bulantısını önlemede oldukça etkilidir. Ancak püre halinde tüketildiğinde sindirimi daha kolaydır.
Sarımsak: Sarımsak, zehirlenmeye neden olan bakterilerle savaşan antibakteriyel, antifungal ve antiviral özelliklere sahiptir. 2 diş sarımsağı bir bardak suya koyun ve kaynatın. Bu suyu içmek semptomları azaltabilir. Yüksek tansiyonu olan hastaların sarımsağı dikkatli tüketmesi önerilir.
Bal: Balın zehirlenme sonrası mideyi rahatlatıcı etkisi vardır. Günde 3 defa bir çay kaşığı alınmalıdır. İstenirse bitki çaylarına da eklenebilir.
Limon: Limon, C vitamini kaynağı olarak bilinir ve gıda zehirlenmesine neden olan bakterileri öldürmede oldukça etkilidir. Bir yemek kaşığı limon suyuna yarım çay kaşığı şeker ekleyip günde iki kez içebilirsiniz.
Zencefil: Zencefil sindirim sorunlarına oldukça faydalıdır ve aynı zamanda mide bulantısı, ishal ve ağrıya da olumlu etkileri vardır. Öğle ve akşam yemeklerinden sonra bir bardak zencefil çayı içmek şikayetlerin azalmasına yardımcı olabilir.
Fesleğen: Fesleğen aynı zamanda gıda zehirlenmesinden kaynaklanan sorunların giderilmesinde de etkilidir. Fesleğeni çay haline getirip tüketebilirsiniz. Tatlılık katmak için bal kullanabilirsiniz.
Gıda zehirlenmesinden sonra ne yapılmalı?
Birincisi, eğer gıda zehirlenmesi yaşıyorsanız vücudunuz çok fazla sıvı kaybedecektir. Bu nedenle zehirlenme sonrasında daha fazla su içmelisiniz.
Şimdilik süt ve süt ürünlerini tüketmemeye dikkat edin. Peynir ve süt ürünleri mideyi yoran besinlerdir.
Zehirlenme sonrasında fazla yağlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
Hazır gıdalar, kızartılmış yemekler ve aşırı baharatlı yiyecekler şikayetleri artırabilir. Bu nedenle yumuşak yiyecekler, özellikle de haşlanmış yiyecekler yemek gerekir.
Kahve, çay, alkol ve enerji içeceklerinden kaçınılmalıdır.
Güvenilirliğinden emin olmadığınız yerden alışveriş yapmayın. Özellikle tanıdık kökenlerden gelen sebze, meyve ve et ürünlerini seçin.
Bir ürünü satın alırken son kullanma tarihine mutlaka bakın. Son kullanma tarihi geçmiş veya son kullanma tarihi geçmiş ürünlerden uzak durun.
Dondurulmuş ürünleri buzdolabından çıkardıktan sonra mutlaka kullanın. Buz çözüldükten sonra tekrar buzdolabına koymayın.
Sebze ve meyveleri bol su ile sterilize edin. Taze seçin.
Hasarlı, şişmiş konserve kutularından ve çatlamış yumurtalardan uzak durun.
Yaz aylarında havaların sıcak olması nedeniyle yiyecekler daha çabuk bozulur. Bu nedenle lütfen yukarıdaki uyarıyı dikkate alınız.
Gıda zehirlenmesini önlemek için önlemler
Balık alırken gözlerinin parlak, lekesiz olmasına dikkat edin.
Parçalar yerine bütün bir tavuk alın.
Önceden öğütülmüş etlerden kaçının.
Sığır eti parlak kırmızı, kuzu eti pembe olmalıdır.
Kullanmadan önce yumurtaları yıkayın.
Taze tavuk bir haftaya kadar saklanacaktır.
Dondurulmuş sebzeleri çözmeyin, doğrudan pişirin.
Pastörize sütü 2-3 gün içinde içirin.
Dolap kapısını uzun süre açık bırakmayın.
Et, sebze ve meyvelerin birbirine temas etmesine izin vermeyin.
Yiyeceklerin 2 saatten fazla dışarıda soğumasına izin vermeyin.