Kahvaltı sofralarında, bitki çaylarında, tatlıların içerisinde sık sık kullanılan bir besindir bal. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde sağlık açısından faydaları da saymakla bitmez. Arıların bir gramlık balı üretebilmeleri için, 4 binden fazla çiçekten nektar topladıkları da biliniyor. Aynı zamanda ne kadar zaman geçerse geçsin balın hiç bozulmadığı da bilinenler arasında. Fakat, bazı bal üreticileri katkı maddeleri kullanarak balın gerçek yapısını bozuyor. Üretiminde katılan hileli maddeler nedeniyle balın faydaları şöyle dursun, sağlık açısından zararlı bir hale geliyor. Bu yüzden gerçek bal tüketmenin önemi de gün geçtikçe artıyor. Peki, gerçek bal nasıl anlaşılır? Tükettiğimiz balın gerçek mi, sahte mi olduğunu nasıl ayırt ederiz? İşte, bu yöntemleri uygulayarak hakiki balı daha yakından tanıyabilir, sağlığınızı riske atmadan bal yemenin keyfini sürebilirsiniz.
Besin maddesi olarak sofralarımızın baş tacı olan bal, vücudumuz için de tam bir şifa kaynağı. Bal, çocukların ağız ve diş sağlığının gelişiminde önemli bir rolü olan, kemik ve diş gelişimine yardımcı olan en doğal ilaç. Her geçen gün yeni bir tedavi özelliği ortaya çıkan balın yoğun olarak kullanıldığı alanlardan biri de güzellik! Ev yapımı bal maskeleriyle genç ve sağlıklı cilde, doğal ve parlak saçlara kavuşmak hem pratik hem de kolay. Kremlerin kimyasal bileşimlerinden cilt sağlığına etkisi bir çelişki yaratmaya devam ede dursun, bal cildimiz için kremden daha etkilidir. Cildi canlandıran ve doğal nemlendirici olarak kullanılan bal, mikropları önlediğinden bakteri oluşumunu ve yayılmasını da kesinlikle engelliyor.
Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?
Ambalajı İncelemek:
Balın gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu anlamak için, uygulamanız gereken ilk adım ambalajını incelemek. Bal kavanozunun üzerinde 'bal kodeksine uygundur' yazısı yazıyorsa, balın güvenli olduğunu anlayabilirsiniz. Ancak içindekiler bölümüne de mutlaka göz atmanızı öneriyoruz. Eğer içindekiler kısmında 'fruktoz şurubu, glukoz şurubu, glikoz' gibi maddeler bulunuyorsa, balın katkı maddeli olduğunu anlayabilirsiniz.
Barkod Okutmak:
Teknoloji, hayatımızın her alanında bize destek oluyor. Barkod okuyucu programlar sayesinde, kavanozun üzerinde bulunan kodları okutarak üretim yerine bakabilirsiniz.
Rengine Dikkat!
Sahte bal, gerçek bala göre daha açık renklidir. Bu yüzden rengi açık olan ballardan uzak durmanızı öneriyoruz. Fakat, her koyu renkli bal da gerçek değildir. Sahte bal üreticileri, katkı maddeleriyle balın rengini koyulaştırabilir. Bu nedenle diğer teknikleri de bilmenizde fayda var.
Şekerlenme:
Gerçek bal, buzdolabında 30 gün beklediğinde şekerlenmeye ve tereyağı kıvamına gelmeye başlar. Balı beklettikçe tabandan yukarıya doğru şekerlendiğini görüyorsanız, sahte olma ihtimali düşüktür. Balın gerçek olup olmadığını görmek için o kadar beklemek istemiyorsanız, diğer yöntemlere başvurun.
Akışkanlık Testi:
Balın gerçek olup olmadığını anlamak için, uygulanan yöntemlerin başında akıtma testi gelir. Bir kaşık balı kavanozun içine doğru yavaşça akıtın. Eğer bal kesilmeden uzun bir şekilde akıyorsa gerçek, kesik kesik akıyorsa sahtedir.
Ilık Su Testi:
Bir bardak ılık suyun içerisine, bir çay kaşığı bal akıtın. Bal suyun içinde olduğu gibi duruyorsa gerçek, çözünüyorsa sahtedir.
Yakma Testi:
Bir kibriti hafifçe balın içerisine batırın. Ardından kibriti yakın. Eğer bal değdirdiğiniz kibrit yanmaya başladıysa bal gerçek ve saftır, yanmıyorsa sahtedir.