Nebülizörler sıvı ilaçları küçük parçacıklara bölerek solunmasını kolaylaştırır. Kimyasal moleküllerin kısa sürede yayılmasını sağlar. Bu cihazlarda "Nebul" adı verilen özel bir ilaç kullanılmaktadır. Bir ağızlık, kompresör ve hava tüpünden oluşur. Bu, nefes alma güçlüğü çeken çoğu insanın ihtiyaç duyacağı bir cihazdır. Uzmanların önerdiği nebülizörlere ne konulmalı, içine su konulup konulmamalı, üzerinde sıklıkla çalışılan sorulardır.

Nebulizatör İçine Ne Konur?

Sıvı ilaçları basınç ve hava yardımıyla buharlaştıran tıbbi cihazlara nebülizör denir. İlacın buhar yoluyla solunmasını ve akciğerlere ulaşmasını sağlar. Nebulizatörler nefes alma güçlüğü çeken kişilerin rahatlamasına yardımcı olabilir. Bu uygulamaya "vaping", kullanılan ilaca da "vaping" adı veriliyor. Üç nebülizatör kategorisi vardır: kompresör, ağ ve ultrasonik.

Bunların çalışma prensibi, birbirlerinden biraz farklıdır. Ancak temelde tüm nebulizatörler, hava ve bağlantı hortumu, nebulizatör haznesi, ağızlık ve hava filtresi gibi parçalardan oluşur. Aerosol antibiyotik uygulaması da yalnıza nebulizasyon ile mümkündür. Sıvı ilaca ek olarak hazneye, seyreltici özelliği bulunan 2-3 cc serum fizyolojik eklenmesi gerekir. Nebulizatörler sadece ilaçla değil, su veya tuzlu su ile de kullanılabilir. Bu, havayı yumuşatmayı ve kolay nefes alıp vermeyi sağlar.

Nebulizatör Günde Kaç Defa Kullanılır?
Solunum yolunu açmaya yarayan nebulizatör cihazı, KOAH, astım, zatürre, bronşit, pnömoni ve çeşitli akciğer hastalıklarına sahip olanlar tarafından kullanılır. Uzman doktor tarafından reçete edilmediği müddetçe eczanelerden alınıp kullanılmaması tavsiye edilir. Uygulama sıklığı ve dozlar da aynı şekilde doktor tarafından belirlenmelidir. Başlangıç için ideal doz oranı, 2,5 mg'dır ve hastanın durumuna bağlı olarak 5 mg'a kadar yükseltilebilir.

Solunumun gerçekleşmesi zor ve durumu çok ağır olan yetişkin hastalarda kullanılan doz, 40 mg'a kadar çıkarılabilir. Ancak bu, uzman doktorların ve diğer sağlık çalışanlarının gözetimi altında gerçekleştirilir. Nebulizatörlerin, yalnızca atakların meydana geldiği zamanlarda en fazla 10 dakika boyunca çalıştırılmaları önerilir. Havayı temizleyen ve nemlendiren buhar makineleri gibi sürekli kullanılmaları yanlıştır.

Editör: Haber Merkezi