Omega 3 vücut tarafından üretilemediği için gıda veya takviye yoluyla tüketilebilir. Dahili olarak birkaç gruba ayrılabilen çoklu doymamış yağ asitlerinden biridir. Esas olarak deniz ürünlerinden elde edilse de, bitki bazlı omega-3 yağ asitleri kaynaklarını da içerir. Keten tohumu, soya fasulyesi ve cevizde yüksek miktarda bulunur. Sağlık açısından önemli olan Omega 3'ü ne zaman içmeli, ne zaman içmeli, açken mi, tokken mi yemek yemeli dikkat odağıdır.

Omega 3 Ne Zaman İçilir?
Sağlık için önemli bir çoklu doymamış yağ asidi olan Omega 3'ün, kalp hastalıkları riskini azaltmak, göz sağlığını korumak, enfeksiyon oluşumunu önlemek, beyin sağlığını desteklemek, dikkat eksikliğini azaltmak, depresyonu önlemek ve cilt sağlığını korumak isteyenler tarafından kullanılması tavsiye edilir. İnsan vücudu, bu yağ asidini kendiliğinden üretemediği için dışarıdan almaya muhtaçtır.


Özellikle yetersiz beslenme veya diyet söz konusu olduğunda ideal oranda Omega 3 almak zorlaşabilir. Böyle bir durumda, doktor kontrolünde takviye edici kapsüller kullanılmalıdır. Genel olarak günlük alınması gereken Omega 3 miktarı, 1-3 gramdır ve bu uzman doktorun tavsiyesine göre değişebilir. Günün her saati kullanılabilse de yemek yerken alınmasının daha faydalı olduğu söylenebilir. Sabah kahvaltısında veya akşam yemeğinde içmek, metabolizmanın da daha hızlı çalışmasını sağlar.

Omega 3 Eksikliği Belirtileri Neler?
Hücre zarları için önemli bir doymamış yağ asidi olan Omega 3, kalp ve damar sağlığını desteklemekten beynin korunmasına kadar pek çok faydası bulunur. Eksikliğini ise çeşitli belirtiler ile anlamak mümkündür.

Cilt kuruluğu
Sivilce, akne ve egzama gibi cilt rahatsızlıkları
Tırnak kırılması
Saç ve saç derisinde kuruluk, cansızlık, saç dökülmesi
Uykusuzluk
Dikkat bozukluğu, konsantrasyon kaybı
Eklem ağrıları
Uzun süreli yorgunluk ve halsizlik
Depresyon
İltihaplı romatizma

Omega 3 Eksikliği Nasıl Giderilir?

Vücudun ihtiyaç duyduğu Omega 3'ü alabilmek için takviye edici kapsül ve tabletlerin haricinde beslenme düzenine de dikkat edilmesi gerekir. Omega 3 açısından zengin olan besinler arasında, somon, orkinos, ringa, alabalık ve sardalye gibi balık türleri ile bazı kabuklu deniz canlıları bulunur. Ek olarak, krill yağı ve mikroalg yağı da yüksek miktarda Omega 3 içerir. Hayvansal kaynakların dışında, ceviz, fındık, keten tohumu ve yağı, soya, chia tohumu, kanola yağı, ıspanak, lahana ve semizotu gibi bitkisel kaynaklardan da yararlanılabilir.