Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasıyla Delta virüsünün ülkemizde de ortaya çıktığı duyuruldu. Şu ana kadar 250 kişide virüsün yayılımının tespit edilmesi merak uyandırdı. Virüsün son hali, diğer virüs türlerine göre en fazla mutasyona uğrayan ve virüs ilerledikçe şiddeti azalmayan delta varyantıdır. Virüsün ilk olarak Hindistan'da, ardından da kış aylarında İngiltere'de ortaya çıkmasının vaka sayılarını etkileyeceği düşünülüyor. Ayrıca dünya genelinde ülkeler dördüncü dalgayla baş etmeye hazırlanıyor. Aşı çeşitliliğindeki hızlı artış bu korkunun bir kısmını hafifletti.

Pandeminin seyrini ağırlaştıran bu mutant virüsler iki kategoriye ayrılıyor. Uzmanlar virüsün ilk aşamasını grip olarak açıkladı ancak ikinci aşama çok ciddi mutasyona uğradı. Uzmanlar bu süreçte vatandaşlara 3 kurala uymaları ve bunları asla göz ardı etmemeleri gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Ayrıca aşı olan kişilerin rehavete kapılıp bu kuralları ihlal etmesi halinde bunun virüsün yayılımını etkileyeceğini duyurdu.

Deltavirüsün belirtileri nelerdir?

Virüs giderek gençleri etkiliyor. Normal ama şiddetli grip olduğunu düşünen kişilerin herhangi bir test yapmaması veya karantinaya almaması nedeniyle hızlı yayılmaya neden oluyor. Klasik koronavirüste ilk belirtiler yüksek ateşle başlıyor. Daha sonra vücutta şiddetli, kalıcı bir ağrı gelişir ve koku ve tat alma duyusu kaybolur. Ancak bu virüs kişiden kişiye farklılık göstermektedir. En sık görülen semptomlar şiddetli baş ağrısı ve vücut ağrılarıdır. Daha sonra burun akıntısı ve boğaz ağrısı gelişir. Elde edilen veriler arasında koku ve tat kaybı en düşük seviyelere indi. Yani delta virüsü koku veya tat kaybına etki etmiyor.

Deltavirüs ciddi mi?

Bilim insanları, mutasyona uğramış virüsün akciğerlere daha çabuk ulaşarak hasara yol açtığını söylüyor. Bu da şiddeti hızlandırıyor. Ayrıca bu virüsün bağışıklık sistemi üzerinde klasik virüslere göre daha büyük etkisi vardır. Delta virüsü dünya çapındaki mevcut vakaların neredeyse %90'ını oluşturmaktadır.