Saksıda limon yetiştirmek eğlenceli ve özeldir. Tüm küçük meyve ağaçlarında olduğu gibi, bu çalıyı yetiştirmek için saksıda yetiştirme kurallarına uymanız gerekir. Limonların büyümesine tanık olmak için sabırlı olmak ve toprağın gübrelenmesi, bakımı ve sulanmasında uyulması gereken önlemlere uymak önemlidir. İşte saksıda limon yetiştirmenin püf noktaları…
1. Büyük tohumlar kullanın
Organik büyük limon tohumlarını seçin. Bunları tencereye aldıktan sonra fidanlıktan alabileceğiniz organik substratı eklemeniz gerekecektir. Bu çalının büyümesi için gerekli besinleri sağlayacaktır.
2. Güneşli bir yer seçin
Bu narenciye meyvesi, Akdeniz iklimlerinde tam güneşte yetişir ve en az altı saat güneşli ancak orta sıcaklık gerektirir.
3. Büyük bir tencere kullanın
Büyük saksı almanın önemli olmasının nedeni limon ağacınızın köklerinin büyüyüp genişleyebilmesidir. Çalıların olgunlaşması için yeterli alana sahip olmaları gerekir.
4. Sulama
Pek çok özelliğe sahip olan limon ve turunçgillerin iyi gelişmesini sağlamak için bu çalının sulanması oldukça önemlidir. Bu nedenle, toprak kuruduğunda saksının düzenli olarak sulanması, ancak saksının su basmaması tavsiye edilir. İyi drenajlı toprak iyi büyümenin anahtarı olduğundan düzenli sulama önemlidir.
5. Küçük ağaçları budayın
Yaprakları budamak, saksı limon ağacınızın gelişmesini sağlamada önemli bir adımdır. Portakal ağacının bir akrabasının çok sayıda dalı ve yaprağı olduğunda, bu dallar ona emdiğinden daha fazla besin sağlar. Limon ağaçları için iyi toprak da önemlidir.
6. Besinleri tencereye ekleyin
Düzenli sulamanın yanı sıra, özellikle büyüme mevsimi boyunca her 15 günde bir narenciyeye özgü gübre eklenmesi de önemlidir. Bu, saksıdaki limon ağacınızın daha fazla büyümesine yardımcı olacaktır.
7. Evin içine limon ağaçları koyabilirsiniz
Limon ağaçlarının saksıda yetiştirilmesinin avantajı iç mekanda yetiştirilebilmesidir. Tek dezavantajı dışarıda tencerede bıraktığınız kadar çabuk pişmemesidir.
8. Bu küçük ağacın bakımı için saksısının değiştirilmesi gerekir.
Bu, her iki ila üç yılda bir saksı değişiminden önce yapılmalıdır. Limon ağacınızın saksısını değiştirmeniz gerekiyorsa bunun nedeni, kökleri gözlemlemenize ve bitkiyi daha büyük bir saksıya nakletmeniz gerekip gerekmediğini bilmenize olanak sağlamasıdır. Bu hareket aynı zamanda limon ağacınıza daha iyi bakmak için daha fazla gübre veya kompost eklemek için de kullanılabilir.
9. Narenciye saksılarını kışın kapalı bir yerde saklayın
İlkbaharda yetişen bu narenciye meyvesinin kış aylarında da korunması gerekir. Bu bitkinin soğuk havalarda ölmesini önlemek için çalıyı iç mekana yerleştirebilirsiniz.
10. Saksıdaki küçük ağacınızı rüzgardan koruyun
Saksıdaki limon ağacınızın dış mekan güneş ışığına ihtiyacı varsa rüzgardan korunduğundan emin olun. Bu, toprak kaplarda yetiştirilebilen bu küçük ağacın iyi büyümesini etkiler.