Ebeveyn olmaya hazır değilseniz eşinizin kullanabileceği bazı koruyucu yöntemler vardır. Kadın Hastalıkları ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Zeynep Yılmaz, en güvenilir ve risksiz doğum kontrol yöntemlerini anlatıyor.


Korunma yöntemleri kamuoyunda konuşulan utanç verici konulardan biri olarak kabul edilebilir ancak aslında cinsiyetten bağımsız olarak herkesin bilmesi gerekir ancak anlayış eksik veya yanlışsa toplumda bazı sosyal sorunlara neden olabilir. Planlanmamış bir hamilelik sonucunda bazı çiftler anne ve baba olmanın heyecanını ve mutluluğunu sevdikleriyle paylaşmaya başlarken, bazıları ise böyle bir olayı önceden planlamadıkları için şaşırabilirler. Hamilelik çok ciddi ve şaşırtıcı bir konudur ve gönüllü olarak bebek sahibi olmak çok önemlidir çünkü sadece bebeğin hayatında değil, ebeveynlerin hayatında da ilk sırayı alır.

Hamilelik sırasında önlem almam gerekir mi? Hamilelik sırasında tekrar hamile kalabilir miyim?
alakalı haberler
Hamilelik sırasında önlem almam gerekir mi? Hamilelik sırasında tekrar hamile kalabilir miyim?

Eşinizin bebek sahibi olmak için acele etmeme kararına bağlı olarak bazı önlemlerin alınması gerekir.

Takvim yöntemi:

Yumurtlama tarihinin ve adet döngüsünün takvimde işaretlenmesi, eski çağlardan günümüze kadar kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Her ayın başında adet gören kadınların yumurtlama döneminde partneriyle yakın temasta olması gebelik şansını artırıyor. Bu nedenle hamile kalmak istemiyorsanız bu dönemde partnerinizle yakın fiziksel temasta bulunmamalısınız.

Tüp ligasyonu (fallop tüpü ligasyonu):

Gebeliği önlemek için uygulanan doğum kontrol yöntemlerinden biri de cerrahi müdahale gerektiren tüp ligasyonudur. Tüp ligasyonu olarak da bilinen bu yöntemde kadının hamile kalma şansı neredeyse sıfırdır. Bu en uzun ömürlü doğum kontrol şeklidir!

Fitil yöntemi:

Hamileliği önlemek için kadının vajinal bölgesine fitiller koyabilirsiniz. Fitillerin bulunmadığı durumlarda köpük veya tablet şeklindeki doğum kontrol yöntemleri tercih edilebilir. Vajinaya yerleştirildiğinde erkeğin sperm hücreleri rahme ulaşamadan ölür ve gebelik riski ortadan kalkar. Yakın temastan 1 saat önce kullanılmalıdır.

Kadınlar için korunma yöntemleri: 
Geçici korunma: Doğum kontrol hapları, hamilelik engelleyici iğneler, deri altı işlemler, kadın kondomu.
Kalıcı korunma: Tüp ligasyon (Tüp bağlatma)
Erkekler için korunma yöntemleri:
Geçici korunma: Kondom
Kalıcı korunma: Sperm kanallarının bağlanması (vazektomi)