Tüm dünyada romantik meyve olarak bilinen kiraz yazın habercisidir. Kirazın dış kısmında sapından sap kısmına kadar etli bir hamur bulunur ve bu da insan sağlığına faydalıdır. Kısa bir süreliğine tezgahlarda satışa sunulan kirazlardan reçel, tatlı, meyve suyu ve marmelatlar yapılıyor. Akdeniz kıyılarında yetişir ve ılıman mevsimleri tercih eder. Kiraz, antik çağlardan beri sıklıkla kullanılmış ve Yunan tarihinde doğurganlığı artırıcı bir meyve olarak kabul edilmiştir. Çin tarihi boyunca vişne suyu ölümsüzlük için her derde deva olarak kabul edildi. Pek çok mitolojik hikâyede adı geçen kirazlar, başta Giresun olmak üzere ülkemizde "tuzla pişirilen kiraz" adı verilen bir yemek haline getirilmektedir. Bir avuç kiraz hem vücudu temizler hem de susuzluğu giderir. Kiraz gül familyasına ait olup bazı yerlerde süs eriği olarak da anılmaktadır. Tadı ne ekşi ne de tatlıdır. Ekşi tadı olarak adlandırılan kiraz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir.
Yaz aylarında erken tüketilmesi gereken kiraz, uykusuzluk ve migren tedavisinde doğada bulunan en ideal doğal ilaçlar arasında yer alıyor.
Antioksidanlar içerdiğinden ağızdan sindirime, sindirimden cilde kadar birçok hastalığı önler ve etkiler.
Kirazın faydaları nelerdir?
Kiraz, yüksek antioksidan özelliğinden dolayı sinir hücrelerinin daha sağlıklı etkileşime girmesini sağlayarak günümüzün en yaygın sorunu olan uykusuzluktan fayda sağlar.
Alzheimer hastalığını tetikleyebilecek birçok durum vardır. Uzmanlar, özellikle yaşlılarda ortaya çıkan ve insanların günlük yaşam kalitesini düşüren bu hastalığın tedavisinde en faydalı meyvenin kiraz olduğunu çalışmalarında vurguluyor.
Kan basıncı yükseldikçe felç, felç gibi durumlar ve yüksek tansiyon riski de artar. Ancak kiraz bor ve antosiyanin içeriğinden dolayı kan basıncını dengeleyebilir.
Kiraz nedir?
Hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme, kas ve kemik sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle 30'lu yaşlardan sonra kas ağrılarının artmasının nedenlerinden biri de budur. Bu aynı zamanda kişinin kendini yorgun hissetmesine ve fiziksel aktiviteyi sınırlamasına da neden olabilir, ancak flavonoid içeriği nedeniyle kiraz kaslarda ve kemiklerde toksin oluşumunu azaltabilir.
Yaşlanma ve hücre yenilenme eksikliği cilt hastalıklarına yol açabilir. Özellikle saç hücrelerindeki vitamin kaybı köklerin zayıflamasına neden olabilir. Bu aşınmaya, kayba ve zayıflamaya neden olabilir. Aynı zamanda derinin dermal tabakası zayıflar ve cildin kendini onarması engellenir. Ancak kiraz antioksidan içerdiğinden hücre yenilenmesini destekleyebilir.
KİRAZ SAPI NE İŞE YARAR?
Güçlü bir idrar söktürücüdür.
Kötü kolesterolü düşürür.
Kalp ve damar hastalıklarının yaşanma riskini azaltır.
Vücutta toksin birikimini önler.
Sindirimi ve metabolizmayı düzenler.
Kilo vermede yardımcı olur.