Türk kültüründe çayın yeri oldukça önemli. Siyah çayın yanı sıra özellikle son zamanlarda sıklıkla tüketilen bitki çaylarıyla birlikte ‘poşet çaylar’ da hayatımızda önemli bir yer edindi.

 Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, plastikten yapılan poşet çaylarda kanserojen etkisi ve kısırlık tehlikesi bulunduğunu söyledi.

Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, poşet çayların bir kısmında sıcak suyla temas edildikten sonra epiklorohidrin denilen bir maddenin ortaya çıktığını ifade etti. ​

Bu maddede kanserojen etkisi bulunduğunu ve bağışıklık sistemini düşürdüğünü anlatan Prof. Dr. Arıca, "En önemlisi de kısırlığa yol açan bir madde. Özellikle poşet çaylarda sıcak suyla temastan sonra oluşan epiklorohidrin vücutta dağılıyor. Kısa vadede ve orta vadede bir takım hasarlar oluşturabiliyor" dedi.

Gün içerisinde çay içme ihtiyacının giderilmesi için hızlı bir şekilde hazırlanan poşet çaylar tam bir kurtarıcı olarak görülebilmektedir. Fakat poşet çayların kağıdında bulunan kanserojen maddeler insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

Sallama çayın kağıdının bitki liflerinden yapılması insan sağlığına zarar vermez. Poşetin kağıdında farklı bir malzeme kullanılması uzun sürede sağlığı bozacaktır. Bazı çay üreticileri sallama çayların kağıdında maliyeti daha ucuza getirmek için suni kimyasallardan yardım alabilmektedir.


Çayın doğal rengi demlendikten sonra koyu vişne renginde olmaktadır. Tavşan kanı şeklinde tabirler sıkça kullanılmaktadır. Yine sallama çay üreticileri çayın rengini alabilmesi için çay içerisine boya katkısı yapabilmektedir. 

​Şöyle ki poşet çay üzerine kaynar su döküldüğünde suyun hemen renk aldığı görülür. Bu çayda boya olduğu unutulmamalıdır. Bu tarz çayları tüketmek insan sağlığında olumsuz etkilere neden olabilmektedir. O yüzden güvenilir markaların poşet çaylarını tüketmek daha doğru olacaktır.

KISIRLIK TEHLİKESİ VE KANSEROJEN ETKİSİ 

Poşet içindeki çayın gözükmesi halinde bunun kuvvetle muhtemel plastikten yapılmış olduğuna dikkati çeken Arıca, "Zaten poşet çayların dörtte biri plastikten yapılmakta. Plastik de sıcak suyla temas ettiği zaman epiklorohidrin dediğimiz kanserojen, bağışıklık sistemini düşüren ve kısırlığa yol açabilir" dedi.

DEMLEME ÇAYLAR TERCİH EDİLMELİ!

Arıca, plastikten yapılan çay poşetleri yerine demleme çayların tercih edilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyerek şöyle konuştu:

"Özellikle ülkemiz gibi çaydan zengin olan bölgelerde demleme çayı tercih etmeliyiz. Poşet çaylara pek kaymamalıyız. Özellikle piramit şeklindeki poşet çaylarda plastik olma ihtimali daha yüksek. Doğal liflerden oluşan veya muz yaprağından oluşan poşet çaylar doğal, organik olunca onlar içilebilir. Plastik yapılanlardan özellikle içmemeliyiz."