Filetolama, et ve balığın kemik ve kemiklerinin ayıklanıp sadece et olarak sunulması anlamına gelir. Pek çok yemeğin ana maddesi olan balık filetosu yalnızca etten oluşur. Kırmızı et ve tavuk filetolarda kemikler çıkarılır. Balık kılçıkları filetodan tamamen çıkarılmıştır. Peki balık filetosu nasıl kesilir? Balık nasıl açılır? Balık filetosu yapmak için bazı ipuçları nelerdir? Balık filetosunun nasıl yapılacağı aşağıda açıklanmıştır:

Balık filetosu nasıl yapılır?

Balıkçınızdan alacağınız balığın pullarından ve bağırsaklarından temizlenmiş olduğunu kontrol etmenizde fayda var. İçini, pullarını ve yüzgeçlerini tekrar incelemelisiniz.

Dilimlemeye başladığınızda ilk yapmanız gereken balığın kafasını kesmektir ki tamamen kopmasın.
Balığı fileto bıçağının ucunu kullanarak baştan başlayıp kuyruktan başlayarak 2,5 cm derinlikte kesin.
Fileto bıçağınızı omurga boyunca ve kuyruğa kadar gezdirerek uzun, pürüzsüz bir kesim yapın, ardından etli kısmı hafifçe kaldırın.
Filetoların uçlarından tutun ve yukarı kaldırın. Mümkün olduğu kadar fazla et bırakarak, arka kemik boyunca bir parçayı dikkatlice kesin.
Balıkları ters çevirin. Baştan başlayarak sırt boyunca kuyruğa kadar 2,5 cm derinliğinde kesin.
Fileto bıçağını kemiğin içinden geçirip kuyruğa doğru devam ettikten sonra filetoyu çıkarın.
Geriye kalan kafa ve iskelet balık çorbası yapmak için kullanılabilir.

Orta boy balık filetosu nasıl yapılır?

Balıkları bir kenara koyun. Pelvik ve sırt yüzgeçleri kaldıysa keskin bir fileto bıçağı kullanarak yüzgeçlerin tabanında 12 cm'lik bir kesi yapın.
Keskin bir bıçak kullanmak daha kolaydır ancak kopan yüzgeçleri balık pensesi, kargaburun veya mutfak havlusu yardımıyla çıkarabilirsiniz.
Bıçağın arkasını veya kaşığın içi boş kısmını kullanarak pulları kuyruktan başa kadar kazıyın. Bu işlemi büyük bir mutfak çantasında yaparsanız pulların her yere düşmesini önlemiş olursunuz.

Balıktaki kahverengi damarları kazımak için keskin bir fileto bıçağının ucunu kullanın. Bol su ile temizlemeniz yeterli.
Solungaçlarını mutfak makasıyla kesin. Balıkları akan su altında iyice yıkayın ve kağıt havluyla içini ve dışını kurulayın.

Pişmiş balık nasıl temizlenir?

Balıkları geniş bir tabağa koyun. Balığı yerinde tutmak için kaşığın dış kenarını kullanın, ardından eti uzunlamasına ayırmak için başka bir kaşık kullanın. Balığı keserken balığı tutan kaşığın konumunu değiştirin. Çerçeveye bir kaşık yerleştirin ve başka bir kaşıkla yerinde tutarak filetoyu derisiyle birlikte kaldırın.

Üst kısımdaki etlerin tamamını çıkardıktan sonra iskeletin altına bir kaşık yerleştirin. Bir ucunu kaldırın ve tamamen çıkması için diğer kaşıkla arasına yerleştirin. Kalan filetoları tabağın altına yerleştirin.