Hindi yumurtası, tavuk yumurtasından daha büyüktür ve yenilebilir yumurta türlerinden biridir. Ancak ülkemizde talebi fazla olmadığından piyasada satışı yapılmamaktadır. Çiftçilerden ve organik köy pazarlarından temin edilebilir. Yumurtaların kalın kabukları vardır ve sarı, açık kahverengi ve beyaz çeşitleri vardır. Yumurta rengi, yetiştirildiği coğrafi bölgeye ve hindinin türüne göre değişiklik göstermektedir. Kasa mat bir görünüme sahip olsa da üzerinde çil benzeri noktalar bulunabilir. Üretimin düşük olması nedeniyle fiyatı pahalıdır. Ortalama ağırlık 66-100 gramdır.
Hindi yumurtasının kullanım alanları nelerdir?
Yüksek protein içeriğinden dolayı gelişim çağındaki çocuklara tavsiye edilir.
Doygunluk hissinin daha uzun sürmesini sağlar.
Güne taze ve taze başlamanıza yardımcı olur.
Beyaz kısım kan şekerinin düzenlenmesine destek olur.
A vitamini içeriği kemik gelişimini destekler.
Sindirim ve bağışıklığın düzenlenmesine yardımcı olur.
Metabolizmayı destekler.
Hindi yumurtası nasıl yenir?
Yumurtaya benzer şekilde haşlanmış yumurta, omlet, menimen ve haşlanmış yumurta yapımında kullanılabilir. Hamur işleri, tatlılar ve kek yapımında ilk tercihtir. Pişirilip dilimlendikten sonra salatalara, atıştırmalıklara ve soğuk sandviçlere eklenebilir.
Hindi yumurtasının besin değeri
A, D, E, B9 ve B12 vitaminlerini içerir. Ayrıca demir, selenyum, çinko, kalsiyum ve fosfor açısından da zengindir. 1 hindi yumurtası 10 gram protein, 120 mg sodyum, 110 mg potasyum, %9 A vitamini ve %18 demir içerir. Porsiyon büyüklüğü olarak yumurtanın 1,5 katı büyüklüğündedir. Bir hindi yumurtası ortalama 135 kalori içerir.