Zamanla yetişkin kadınlarla yetişkin erkekler arasında İslami kural ve kanunlara uygun olarak yapılan evlilikler ve çocukların da eklenmesiyle daha renkli hale gelen aileler oluştu. Çocuklar bir zenginlik kaynağıdır ve çoğu evli çiftin inşa edecekleri evde görmek istediği en önemli unsurlardan biridir. Aile hem ödül hem de sınav olan çocuklarının gelişini heyecanla beklemektedir. Mallarınız ve çocuklarınız birer imtihandır. Allah sevgisini ve itaatini, mal ve çocuk sevgisine tercih edenlere, Allah katında büyük mükâfatlar verilecektir. (Teğabun Suresi / Ayet 15) Bazen doğal olarak çocuk sahibi olmak mümkün olmayabilir. Bir annenin, babanın veya her iki ebeveynin de çocuk sahibi olması tıbbi olarak imkansız gibi görünse de farklı yaklaşımlar kullanılmaktadır. Farklı yöntemlerden biri de tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek tedavisiyle bebek sahibi olabilir miyim? Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'nun tüp bebek ve şartlarına ilişkin verdiği fetvayı haberimizde bulabilirsiniz.
Tüp bebek tedavisiyle bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin doktorlarıyla konuşması gerekmektedir. Koşulların uygun olması halinde tüp bebek için amaçlanan anneden yumurta, babadan ise sperm alınacaktır. Toplanan yumurta ve spermler laboratuvar ortamında döllenerek embriyo haline getirilir. Embriyo annenin rahmine yerleştirilir. Yüksek Dini Şûra, tamamen hijyenik koşullar altında gerçekleşen gebelikler için tüp bebek tedavilerine belirli koşullar sağlandıktan sonra izin verilebileceğini söyledi. Diyanet İşleri Yüksek Kurulunun Fetvası:
a) Döllenen yumurta ve spermin her ikisinin de evli olan eşe ait olması yani yabancıya ait olmaması,
b) Döllenmiş yumurta, diğer kadının rahminde değil, yumurtayı taşıyan partnerin rahminde gelişir;
c) İşlemin anne ve babanın ve fetüsün maddi, ruhi ve psikolojik sağlığına olumsuz bir etkisi olmayacağı tıbbi olarak kanıtlandığı sürece tüp bebek yöntemine başvurulmasında bir sakınca yoktur.
Bir kadının başka kadınlardan yumurta toplanması veya kocası dışında yabancı bir erkeğin spermi kullanılarak hamile bırakılması caiz değildir.