Kudüs denilince akla gelen ilk yapı, her zaman Mescid-i Aksa ile karıştırılan Mescid-i Aksa'dır. Bugünkü yazımızda Müslümanlar için iki kutsal yapı arasındaki farklardan bahsedeceğiz. Binlerce yıllık geçmişi olan Kudüs elbette Mescid-i Aksa'yla sınırlı değil. Kudüs'ün 150 dekallik alanında, Mescid-i Haram bölgesinde Mescid-i Aksa, Kubbet-üs-Sahra, Asma Taş, Ruhlar Kuyusu gibi önemli mekanlarla karşılaşabilirsiniz. Bugün dünyada pek çok insan, resimlerde gördükleri altın varaklı kubbeli yapının Mescid-i Aksa olduğunu düşünse de aslında Kubbe-i Sahra'dır.

Yüzyıllardır olduğunu düşündüğümüz Mescid-i Aksa'nın fotoğrafı nerede?
Altın kubbeli bu fotoğraf yıllardır tüm haberlerde ve kitaplarda yer alıyor ve birçok kişi bunu Mescid-i Aksa ile karıştırıyor. Kudüs hakkında fazla bilgisi olmayan birçok kişi bu fotoğraf nedeniyle burayı Mescid-i Aksa zannediyor. İşte bahsettiğimiz fotoğraflar:

Mescid-i Aksa ve Kubbe-i Sahra

Bu fotoğrafta gördüğünüz yer kesinlikle Mescid-i Aksa değil. Buranın adı Qubetu Sahra'sıdır. Buranın arkasında Mescid-i Aksa bulunmaktadır. Binanın Kudüs'ün her yerinden görülebilen muhteşem bir kubbesi var. Bir zamanlar onu ele geçiren Haçlılar tarafından kiliseye dönüştürülmüştür. Daha sonra Osmanlı Padişahı tarafından işgal edilmesinden dolayı bugünkü görünümünü almıştır. Mesela yukarıdaki çinilerin tamamı Osmanlılar tarafından yapılmıştır.

Mescid-i Aksa ile Kubbe-i Sahra arasındaki fark nedir?
Mescid-i Aksa ve Kubbet-üs-Sahra aynı avluda birbirine bakacak şekilde yer almaktadır. Kubbet-üs-Sahra'nın çok görkemli bir yapı olması ve çok daha iyi bilinmesi çoğu zaman iki yapı arasında karışıklığa yol açmaktadır. Bu iki yapıyı birbirinden ayırmak çok kolaydır. Bu altın kubbeli yapı son derece görkemli bir yapı olarak kabul edilir ve Kubbe-i Sahra'dır.

Mescid-i Aksa'yla karıştırıldı

Mescid-i Aksa'nın taş kubbesi vardır. Aslında Mescid-i Aksa ile Mescid-i Haram bir ve aynıdır. Peygamber Efendimizin atı Burak'ı kapıya zincirlediği taş kubbeli yapı Burak Mescidi olarak bilinir. Ancak bugün cami genel olarak Mescid-i Aksa, tüm bölge ise Haram olarak biliniyor. Kubbet-üs-Sahra'nın içinde Hacer-i Muallak adı verilen bir asma taş bulunmaktadır. Bu taş, Kubbe-i Sahra'nın muhteşem kubbesinin merkezinde yer almaktadır. Taşın içine on bir basamak çıkarak ulaşabilirsiniz. 1,5 metre yüksekliğindeki taşın içi boştur. Taş, içeriden tavana doğru bakıldığında havada asılı duruyormuş gibi göründüğü için "asılı taş" olarak adlandırılmıştır.

Muhabir: Haber Merkezi