Pelin aslen Asya'da bulunmuştur ve bilimsel literatürde Artemisia cinsinin bir parçası olarak sınıflandırılmıştır. Ülkemizde kekik denir. Ancak diğer ülkelerde çok farklı bir isme sahiptir. Pelin, ayva, filişkin, bahçe karanfil ve ebegümeci adlarıyla da bilinir. Tek yıllık olan bu bitki soğuk havalardan bile kolay kolay etkilenmez. Başlangıçta insanlar pelin otu içindeki esansiyel yağı çıkararak kullanmış, daha sonra yapraklarını kurutarak çay yapmıştır. Ayrıca salatalara ve yemeklere baharat olarak da eklenir. Özellikle Avrupa kültürlerinde geleneksel olarak kaz veya ördek yemeklerinde kullanılır. Hoş bir kokusu olmasına rağmen bazı kişiler tüketirken acı bir tat hissedebilir. Yaprakları ve çiçekleri çeşitli alanlarda kullanılan misk kökü hiçbir şekilde kullanılmamaktadır. Tarihi bir geçmişe sahip olan kekik, bahçede veya süs bitkisi olarak da yetiştirilebilir. Orman altlarında ve orman kenarlarında doğal olarak yetişir. Nisan ve Mayıs aylarında çiçek açar. Her yiyecek veya bitkide olduğu gibi pelin otunun da aşırı tüketimi zarara neden olabilir.

MİSK OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

- Misk otu eski çağlardan beri en çok uyku bozukluğu, sinir yatıştırması gibi rahatsızlıklar sırasında kullanılmıştır. Sinir hücrelerini yenileyen misk otu, beynin konsantre gücünü artırır. İleri yaşlarda görüle ihtimali olan unutkanlık hastalığının riskini azaltır. 

- Düzensiz ve sağlıksız beslenmeden dolayı yaşanan sindirim sistemi hastalıklarına da fayda sağlar. Özellikle hazımsızlığı gidererek mideyi rahatlatan misk otu, bağırsaklarında işlevselliğini artırarak gaz sıkışması gibi sıklıkla yaşanan sağlık sorununda giderir.

- Adet dönemlerindeki sancı ve kas kasılmalarının şiddetini azaltarak doğal ağrı kesici olarak tüketilebilir. Bunun yanı sıra adeti söktürerek tüm rahimin temizlenmesini sağlar. 

- Mevsim geçişlerinde artan üst solunum yolları hastalıklarının neden olduğu balgamı söker. Kuru öksürüğü kısa sürede giderir. Boğaz yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.

- Bağışıklık sistemindeki antikorları güçlendirerek vücut direncini artırır. Ayrıca kemik ve kas yapısını da güçlendirir. Vücudun toksin biriktirmesini önler. İdrar yoluyla hepsini atar. 
Bu sırada böbrek ve mesanede de kum taş oluşumunun önüne geçer.

MİSK OTUNUN ZARARI VAR MIDIR?

Güçlü bir toksin atıcı olduğundan hamile ve emziren kadınların tüketmesi zararlıdır. Aşırı kullanıldığında baş ağrısına neden olabilir. Papatya, çuha çiçeği ve benzeri bitkilere alerjisi olanlar kullanması sakıncalıdır. Aynı alerjen etkiyi verebilir. Ayrıcak Kereviz ve havuca karşı alerjisi bulunanlar da misk otu tüketmemelidir.

Editör: Haber Merkezi