Sağlıklı ve rahat bir hamilelik için anne adaylarının beslenmelerine her zamankinden daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. 9 aylık maceraları boyunca bebeklerini sağlıklı tutabilmeleri için vücutta tüketilmesi gereken demir, protein ve vitaminlerin besin değerinin karşılanması gerekiyor. Anne adaylarının gün içinde tükettiği besinler bebeğin gelişimini doğrudan etkiler. Hamilelikte iki kişiyi beslemek fikri halk arasında bazı hurafeler nedeniyle yanlış olsa da bazı anne adayları, bebeklerinin aç kalacağı korkusuyla kendilerini iki kat fazla yemek yemeye zorlayabilir. Ancak bebekler için bile çok fazla yemek yemek birçok sağlık sorununa yol açabilir. Bu nedenle dengeli beslenmek önemlidir. Araştırmalar hamilelikte kaliteli ve yeterli beslenen hamile kadınların, almayanlara göre daha sağlıklı bebekler doğurduğunu gösteriyor. Hamilelikte bebeğinizin kilosunu etkileyen faktörler arasında düzenli ve kaliteli beslenme, genetik faktörler, annenin sigara içmesi gibi kötü alışkanlıklar yer alır.
Bebek hamilelikte ne zaman kilo alır?
Anne adayının hamilelik döneminde 1-1,5 kilo alması normal kabul edilir. Hamilelik sırasında çok fazla kilo almak sadece doğumu zorlaştırmakla kalmaz, aynı zamanda sorunlara da neden olabilir. Özellikle günlük hayatta fazla kilolu olan kadınların hamilelik döneminde kilo almamaya daha dikkatli olmaları gerekmektedir. Anne karnında en fazla fetal kilo alımı hamileliğin üçüncü ayı olan son trimesterde meydana gelir.
Hamilelikte bebeklerin kilo almasına neden olan besinler!
ıspanak
Ispanak harika bir folat kaynağıdır ve C vitamini ve demir açısından zengindir. Bebeğin omurga sisteminin gelişmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda hamileliğin daha rahat ve kolay geçmesine de katkıda bulunur. Bebeğinizin gelişimini sağlamak ve kilo almasına yardımcı olmak için beslenme planınıza ekleyip düzenli olarak tüketebilirsiniz.
Yumurta
Yumurta en kaliteli protein kaynağıdır ve bebeğin nörolojik ve beyin gelişimi için gerekli olan folik asidi içerir. Haşlanmış yumurtayı sevmiyorsanız sebze yanında omlet de yapabilirsiniz.
Süt ve süt ürünleri
Yoğurt ve kefir gibi süt ürünleri hamilelikte bebeklerin kilo almasına yardımcı olan besinlerdir. Kahvaltıda çay yerine süt içebilirsiniz. Bu sayede bebeğin kemik gelişimine yardımcı olabilir. Sade süt veya yoğurt içemiyorsanız meyveyle tatlandırabilirsiniz.
Hamilelikte alınan kilolar nerede alınır? Rahimdeki fetal ağırlık:
hamilelikte kilo
hamilelikte kilo
Bebeğin doğumda yaklaşık 3,5 kg ağırlığında olduğu düşünülürse;
Bebek; 3,5-4kg
Plasenta; 0,5-1kg
Amniyotik sıvı; 1 kg
Göğüs; 0,5 kg
Rahim; 1 kg
Anne kan hacmini artırın; 1,5 kg
Yakıt depoları; 3 veya daha fazla
Artmış kas dokusu ve hücre içi sıvı; 2-3,5 kg
Toplamda ağırlığı yaklaşık 12,5 kg'dır.
Kadınların kilo almasını sağlayan yiyecekler:
Kilo aldıran yiyecekler
Kilo aldıran yiyecekler
avokado
brokoli
mercimek
fındık
yeşil yapraklı sebzeler
kivi
soya fasulyesi
nohut
keten tohumu
yulaf
tam tahıllı yiyecek
Et
- ceviz