Gut, milyoner hastalığı ve Sudan hastalığı olarak da bilinen, her yaştan insanı etkileyen bir hastalıktır. Gut, genellikle çok fazla et ve alkol tüketen kişilerde daha sık görülen bir metabolik hastalıktır. Gut, vücutta çok fazla ürik asit bulunmasından kaynaklanır. Ayrıca yediğiniz gıdalardaki pürinlerin parçalanması nedeniyle ürik asit oluşur. Bu nedenle gut hastalarının yedikleri gıdalara ve yeme alışkanlıklarına çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Pürin içeren gıdaların alımı azaltılmalıdır. Burada gut diyetinizde yemeniz ve yememeniz gerekenleri listeliyoruz. Hadi bir bakalım...

Uzman beslenme uzmanı Sümeyye H. Kara, gut hastalığında sağlıklı beslenmek isteyenlere önemli tavsiyeler veriyor. İşte gut hastalığında uzak durulması gereken besinler, gut hastalığında yemeniz gereken besinler ve Kara'nın tüm beslenme tavsiyeleri yazımızda…

GUT, kandaki ürik asit düzeylerinin yükselmesinden (ürik asit idrarda bulunan bir atık üründür) ya da böbreklerden atımının az olmasından ya da vücutta ürik asit haline dönüşen pürinlerin bazı yiyeceklerle fazla miktarda alınmasından kaynaklanır
 
Pürinden zengin besinler diyetten çıkarılmalıdır ya da beslenme uzmanının belirlediği miktarda tüketilmelidir.
 
Yağ vücutta ürik asit birikimini artırır. Bu nedenle tüketilen yağ miktarına dikkat edilmelidir.
 
Fiziksel aktivitenizi arttırın. Egzersiz yapmak ürik asit düzeylerinin düşük tutulmasına yardımcı olur.
 
Kızarmış ve kavrulmuş besinlerden uzak durulmalıdır.
 
Pürinden zengin olmayan sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır (Mantar, bezelye, ıspanak, karnıbahar hariç istenildiği kadar. 
 
Bol sıvı almaya özen gösterilmelidir.
 
Alkol ve alkollü içeceklerden uzak durulmalıdır.
 
Kahve ve çay vücuttaki pürin oluşumunu etkilemez. Ancak yine de günde 2-3 fincandan daha fazla kahve ve çay tüketmemeye özen gösterilmelidir.
 
Sık aralıklarla ve azar azar yemek yenmelidir.
 
Margarin , katı yağlar , iç yağı ve kuyruk yağı gibi sağlıksız yağları hayatınızdan çıkarmalısınız.
 
Kırmızı et tüketimi azaltılmalıdır.
 
Dalak ,işkembe, yürek, sucuk, salam, sosis, ördek, ançüez, sardalya, kabuklu deniz ürünleri ,kaz ve küçük balıklar da tüketilmesi yasaktır.
 
Kiraz, çilek , yaban mersini gibi meyveler ve kabak , salatalık gibi bol su içeren sebzeler kandaki ürik asit dengesinin sağlanmasına yardımcı olur.
 
Tam yağlı süt , yoğurt ,peynir ve karbonatlı yiyecekler yenmemelidir.

Editör: Haber Merkezi