Annelerimizin, anneannelerimizin yaptığı tahana neredeyse doktor reçetesinde yer alıyor. Günlük hayatta severek tüketilen tarhana, vücudu hastalıklardan koruduğu gibi olası hastalıkların da önüne geçer. Tarhana çorbası Anadolu mis gibi kokan, kokusuyla bütün evi saran, her yemeğe yakışan bir çorbadır. Tarhana zor zamanların kurtarıcısıdır ve mutfağımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Ülkemizin çeşitli illerinde farklı yapılıyor ama nasıl yapılırsa yapılsın yemesi hep aynı keyif. Pek çok şifa özelliği bulunan ev yapımı tarhana tarifini haberimizin detaylarından öğrenebilirsiniz.
Uzmanlar TARHANA'nın yapımcılarını uyarıyor:
Tajana fermente bir ürün olduğundan uygun şekilde işlenmesi gerekir. Önemli olan temiz çalışmaktır. Küfün ortaya çıkıp sağlık sorunlarına yol açmaması için karışımda maya ve bakterilerin bulunması gerekir.
Tarhananızın uzun süre dayanabilmesi için en önemli kural iyice kurutulmasıdır. İyice kurutulmayan ve nemli tutulmayan tahana, kısa sürede bozulup küflenecektir. Tarhanayı doğrudan güneşte kurutmak yerine 70-80 derecelik fırında da kurutabilirsiniz.
Tarhana yapımında kullanılan yoğurdun kalitesi de önemlidir. Ekşi yoğurt, çok ekşi yoğurt anlamına gelmez. Bu nedenle yoğurdunuzun besin değerini ve lezzetini koruduğundan emin olun. Tajana ekşisini seviyorsanız hamurun ekşiliğinden ve yoğurttan yararlanabilirsiniz. Tahna hamuru uzun süre bekletildiğinde fermente olup ekşi hale gelir, bu da tahnanıza farklı bir tat verir.
Tarhananın mayalanmasını hızlandırmak için fırından çıkan ekmek hamuru veya 1 paket kuru veya yaş maya ekleyebilirsiniz.
MALZEMELER
1 kilogram domates
1 kilogram kuru soğan
1 kilogram kırmızı biber
1 kilogram yoğurt
5 kilogram un
3 yemek kaşığı tuz
Yarım demet maydanoz
Yarım kilogram çiğ nohut
YAPILIŞI
Soğan, domates, biber, maydanoz ve taze naneyi güzelce yıkayıp incecik doğrayalım.
1 litre kadar suyu üzerine döküp ezilecek kıvamı yakalayana kadar pişirelim. Ardından haşlanmış nohudu ekleyerek, blenderdan geçirelim ve süzelim.
Karışımı geniş bir kaseye alıp, yoğurt ve tuzu dökerek karıştıralım. Elenmiş unla katı bir hamur yapıp cam kaba koyup üstünü kapatıp 1 hafta bekletelim.
Her gün sabah-öğle ve akşam karıştırıyoruz. Daha sonra örtü üzerine küçük küçük ufalıyoruz. Son işlem olarak kevgirden geçirip kurutalım. Bez bir torbada muhafaza ediyoruz.