iğde meyvesi, köklerinin nitrojen toplama özelliğine sahip olması nedeniyle Uzakdoğu ülkelerinde mucizevi bir besin olarak kabul ediliyor. iğde meyvesi en fakir topraklarda bile yetişen ve doğa olaylarına karşı oldukça dayanıklı bir ağaçtır. Ağaç bağ, bahçe ve ormanlık alanlarda yetişir. Zeytin büyüklüğündeki bu meyve çoğu zaman hurmayla karıştırılır. Çok fazla eti olduğunda buna sudanoleat denir. Ancak en çok yetiştirilen ve yetiştirilen tür iğde meyvesi'dır. Ayrıca Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika gibi ülkelerde de yaygın olarak tüketilmektedir. Ülkemin karasal iklim bölgelerinde görülebilir. Böbrek rahatsızlığı olan hastaların bol miktarda tüketmesi tavsiye edilir. Bunun yanı sıra ağız tadı ve bağırsak fonksiyonuna da fayda sağlar. Güçlü bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Çiğ olarak tüketilebileceği gibi çay veya reçeli de yapılabilir.

Bir sonbahar meyvesi olan iğde meyvesi, farklı aroması ve kıvamından dolayı ilk başta pek hoşlanmasa da zamanla tadı alışkanlık haline geldi. Bu meyvenin dünya çapındaki adı Elaeagnus elata'dır. Nerede büyüdüğüne bağlı. Meyveye Japon deniz topalak adı verilir ve sağlığa olan güçlü yararları nedeniyle ülkede mucizevi bir gıda olarak kabul edilir. Yulaf ezmesi kozmetik endüstrisinde de kullanılmaktadır. Dallarında dikenler bulunan bu ağacın boyu 7 metreye kadar ulaşabiliyor.

İĞDENİN FAYDALARI NELERDİR?

Kış aylarında güçlü bir bağışıklık için uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Magnezyum bakımından zengin bir besindir. 
 
Uzakdoğu ülkelerinde cilt rahatsızlıkları için kullanılır. Aynı zamanda sinirleri yatıştırdığından çayı özellikle ara öğünlerden önce tüketilir.
 
Mide kasını güçlendirerek çalışma fonksiyonunu artırır. Mide duvarındaki mukozun asitten etkilenmesini önleyerek öğütmesini destekler. Aşırı tüketildiğinde gaz yapabilir.
 
Çiğ tüketildiğinde tükürük bezlerindeki enfeksiyonu temizler. Bu bakımdan da ağız içindeki bakterilerin sayısını azaltarak diş ve diş etini güçlendirir. 
 
Kuru iğde ve yaprağı beraber kaynatıldığında elde edilen çayı, kuru öksürüğü gidermede yardımcı olur.
 
İğde çayı aynı zamanda sindirimdeki serbest radikalli hücreleri temizleyerek metabolizmayı hızlandırır. Bağırsaklardaki flora sayısını dengeleyerek ishal ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir. Ayrıca sindirimin direncini hastalıklara karşı artırır.
 
İçeriğinde yüksek miktarda omega 7 yağı barındırır. Bu yağ vücuttaki kolejanı artırmada etkilidir. Bu özelliği sayesinde cildin ve saç köklerindeki hücrelerin yenilenmesini sağlar. 
 
Karaciğerdeki toksinleri temizler. Kötü kolesterolü düşürerek damar sağlığını korur.
İĞDE NASIL TÜKETİLİR?

Taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da yenilebilir. İçerinde unlu bir eti olan iğde, de reçel de yapılabilir. Aroması sayesinde kompostosu da yapılan iğde, Uzak doğuda çekirdeğinden çay yapılır. Eti ise kurutulup, un haline getirilerek çeşitli yerlerde tüketilebilir. Bazı yerlerde içeriğindeki omega 7 yağı çıkartılarak cilt hastalıklarında kullanılır.

Editör: Haber Merkezi