Günlük hayatımızda kalp kırıklığı ile ilgili sıklıkla duyduğumuz cümlelerden biri de kalp kırıklığının Kabe'yi yıkmak kadar kötü olduğudur. Aniden öfkelenmek ve öfkelenmek, tıpkı mutluluk, üzüntü, endişe ve korku gibi doğal bir duygudur. Sebebi basit olsa bile öfkelendiğimizde istemeden de olsa açıkça konuşmak ve şiddete başvurmak ne yazık ki olumsuz sonuçlara yol açabilir. Kimse kasıtlı olarak öfkelenmez, ancak Müslümanların öfkelendiklerinde öfkelerini kontrol etmeleri gerektiğini anlamaları ve uygulamaları önemlidir. Peygamberler kızabilseler de, biz aciz kulların öfkelenmesi doğaldır. Aynı zamanda öfke kontrolünün sağlanması da önemlidir. Öfkelendiğimiz zaman sergileyeceğimiz herhangi bir davranışın bize bir faydası olmayacağını, aksine etrafımızdakileri üzebileceğini ya da bizi parçalanmış bir aile gibi geri dönüşü olmayan bir duruma sokabileceğini açıkça görürüz. Peygamber Efendimiz (sav) öfkenin şeytandan geldiğini bildirmiş ve öfkelendiğimiz zaman ne yapmamız gerektiği konusunda şunları söylemiştir: “Öfke şeytandandır. Şeytan ateşle yaratılmıştır. Ateş söndürülür. suyla. Öfkelendiğinde ellerini yıka. Temizle!'' (Ebu Davud). Öfkelendiğimiz zaman kendimizi dizginlemek için yapabileceğimiz birçok farklı aktivitenin yanı sıra Allah'a dua etmenin de büyük faydaları vardır. Peki öfkelendiğimizde Allah'a nasıl sığınmalıyız?

Süleyman bin Surad (r.a)'un rivayetlerine göre olay şöyle geçmektedir:

“Bir gün Peygamber Efendimiz’in yanında oturuyordum. İki kişi birbirine hakaret ettiler. Bunlardan birinin yüzü öfkeden kıpkırmızı oldu, boyun damarları şişti ve dışarı fırladı. Bunu gören Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu: ''–Ben bir söz biliyorum, eğer bu kişi onu söylerse, üzerindeki bu kızgınlık hâli geçer. Eğer o: 

"Euzübillahimineşşeytanirracim"  أَعُوذُ بِاللّٰهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّج۪يمِ “İlâhî rahmetten kovulmuş şeytandan Allâh’a sığınırım.” derse, üzerindeki bu hâl kaybolur.'' (Buhârî, Müslim, Ebû Dâvûd)

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in Ümmü Seleme annemize öğrettiği, “Ey Nebî olan Muhammed’in Rabbi Allahım! Günahlarımı bağışla ve kalbimin öfkesini gider” (İbn-i Hanbel) duası da gazap ateşinden kurtulmanın yollarındandır.

Öfke anında okunması tavsiye edilen dualardan birisi de Allahümmagfir li-zenbî ve ezhib gayza kalbî ve ecirnî mineşşeytân zikridir. Duanın anlamı ise: Ya Rabbi, günahımı affeyle. Beni kalbimdeki öfkeden ve şeytanın vesvesesinden kurtar demektir.

Editör: Haber Merkezi