Mükemmel görünen bir yumurtayı açıp üzerinde bir leke bulmak şok edici olabilir. Birçok kişi bu yumurtaların yenmesinin güvenli olmadığına inanıyor. Bu varsayım sadece kahvaltınızı mahvetmekle kalmayacak, aynı zamanda kirlenmiş yumurtaları atmak da gıda israfına neden olacaktır. Healthline'dan derlediğimiz bu hikayede, yumurtalarda neden lekelerin oluştuğunu ve bunların yenilmesinin güvenli olup olmadığını tartışacağız.

Yumurtalarda neden lekeler var?

Yumurtaların üzerinde gördüğümüz kırmızı lekeler aslında yumurta sarısının yüzeyindeki kan damlacıkları olan kan lekeleridir. Yumurta üreticileri bunu bir kusur olarak görse de, bazı tavuklarda yumurtlama döngüsü sırasında doğal olarak kan lekeleri oluşur. Sanılanın aksine bu lekeler yumurtanın döllendiğini göstermez.

Kan lekeleri, tavuğun yumurtalıklarındaki veya fallop tüplerindeki (yumurtalıklardan dış dünyaya yumurta taşıyan tüpler) küçük kan damarları yırtıldığında meydana gelir. Tavuğun yumurtalıkları, bazen yumurtlama sırasında yırtılan küçük kan damarlarıyla doludur. Lekeler yumurta sarısına yapıştığında, yumurta folikülden salındığında yumurtalıkta kanama meydana gelmesi muhtemeldir. Folikül, birden fazla kan damarı içeren, sıvı dolu bir kesedir. Yumurtlama sırasında yırtılabilir ve herhangi bir kan damarı kırılırsa, yumurta sarısında kan birikebilir.

yumurtalarda kahverengi lekeler

Yumurta sarısı ve beyazında bulunan bir diğer leke türü ise et lekeleridir. Kan lekelerinden farklı olarak et lekeleri yumurta beyazında kahverengi, kırmızı veya beyaz kalıntılar şeklinde görünür. Et lekeleri en çok yumurta beyazında bulunur ve genellikle yumurta fallop tüpünden geçerken toplanan doku parçalarından oluşur.

Yumurtalarda kan lekesi görülmesi yaygın mıdır?

Sarısında kan olan yumurtalar oldukça nadirdir. Ticari tesislerde yumurtlanan yumurtaların %1'inden azında kan ve et lekeleri meydana gelir. Yumurta rengi kan lekelerinin oluşmasında etkendir. Kahverengi yumurtlayan tavuklarda bu lekelerin görülme sıklığı %18 civarında iken, beyaz yumurtlayan tavuklarda bu lekelerin görülme sıklığı sadece %0,5’tir. Ek olarak, yumurtlama döngülerinin sonundaki yaşlı tavuklar ve yumurtlamaya yeni başlayan genç tavuklar, kan lekeleri içeren yumurtaları daha fazla yumurtlama eğilimindedir.

Kirlenmiş yumurtaları yemek güvenli midir?

Üzerinde kan lekeleri olan yumurtaları yeme konusunda endişelenmeniz anlaşılabilir bir durumdur. Ancak USDA ve Yumurta Güvenliği Konseyi'ne göre kanlı yumurtalar, iyi pişirildiği sürece yemek için güvenlidir.

Ancak kan içersin içermesin çiğ veya az pişmiş yumurta tüketmek salmonelloz riskinizi artırır. Salmonella enfeksiyonu ishal, ateş ve karın kramplarına neden olabilir. Ayrıca pembe, yeşil veya kırmızı yumurta beyazlarının bozulmaya neden olan bakteriler içerebileceğini ve atılması gerektiğini unutmayın.

Editör: Haber Merkezi