Karabasan gündelik yaşantı içerisinde 'Karabasan çökmesi' olayı ile ifade edilen, tıp literatüründe ise 'Uyku felci' olarak tanımlanarak, dinimizce kabul edilen ama tehlikeli olmayan bir durumdur. Karabasan şeklinde söylenilen Müslüman olmayan cinlerin bazı kimseleri bilhassa gece uykularında ya da rüya esnasında sıkıntı vermek ya da korkutmak amacı ile yapılan bir olaydır. Hâlid b. Velid (r.a.)’un rivâyete göre o: “Ey Allah’ın Rasûlü, ben uykuda korkutuluyorum.” dedi. Peygamberimiz (SAV) ise şu duayı oku buyurdular: “Euzü bi-kelimatillahi’t-tammeti min gadabihî ve ikâbihî ve şerri ibâdihî ve min hemezati’ş-şeyetîni en yahdûrun.” “Allah’ın gazabına uğramaktan, O’nun cezâsından, kullarının şerrinden ve bana gelmelerinden Allah’ın tam kelimelerine sığınırım.” (Ebû Dâvud, Tıb, 19; Tirmizî,) Özellikle de lohusalık ve hamilelik gibi özel durumlarda yaşanabilen karabasan olayı ile ilgili bilinmesi gereken ayrıntıları haberin detaylarından öğrenebilirsiniz.

Karabasan nedir? Karabasan çökmesi neden olur? Karabasan niye gelir?


Tıp dilinde 'Uyku felci' olarak nitelendirilen Karabasan; daha çok REM uykusunda, stresli durumlarda, sırt üstü pozisyonda yatıldığında, nörolojik ve psikolojik rahatsızlıklar durumunda rastlanan felç türüdür. Karabasan olayını yaşayan herkeste bu durum uyanık olmasına rağmen vücudun herhangi bir yerini kıpırdatamaması ile başlar. Tıpkı felçli biri gibi veya nefes alamayacakmış gibi üzerine ağırlık çöken kişi 10-20 saniye kadar kendini ölmüş gibi hissedebilir. Bu durum bir süre sonra kendiliğinden veya herhangi bir kişinin karabasan çöken kişiye dokunmasıyla biter. Karabasan çökmesi yaşayan kimsenin psikolojik anlamda sarsıldığı ve kan dolaşımında düzensizlik yaşadığı görülebilmektedir.

Hamilelik döneminde anne adaylarının sıklıkla yaşadıkları durumlardan biri de kötü kabuslardır. Hormonlara bağlı artış gösterdiği düşünülse de karabasan olayı ile ilgili karşılaşılan durumlar şöyledir:

Karabasan neden gelir? Karabasan belirtileri neler?


Kişi tam uykuya dalacağı sırada ya da uykudan uyanma sırasında konuşamayıp hareket edemiyorsa karabasan çökmesi gerçekleşiyor demektir. Uykuya geçtikten  birkaç saat sonra ağlama ya da çığlık ile uyanma, hızlı hızlı kalpte çarpıntı ve soluk vermede sıklaşma, rüyayı hatırlamama ve başkaları olaydan bahsetmediği sürece hatırlamama gibi durumlar karabasan olayı belirtilerindendir.

KARABASAN İÇİN DUA! KARABASANDAN KURTULMAK İÇİN NE YAPILMALI?

Taze bir abdest alıp 2 rekat namaz kılarak uyumak.

33 kez Subhanallah, 33 kez Elhamdülillah ve 34 kez Allahu Ekber diyerek uyumak.

7 kez Ayet el-Kürsi'yi okuyup önce sağa, sonra sola, arkaya, öne, alta ve üste üfleyip yedincisini üflemeden uyumak.

Muazziveteyn sureler/ Fatiha, Nas, Felak, İhlas okumak.

HADİS-İ ŞERİF: "Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselam) yatağına girdiği zaman, ellerine üfleyip Muavvizateyn'i (Felak ve Nas sureleri) ve Kulhüvallahu ahad'i okur, ellerini yüzüne ve vücuduna sürer ve bunu üç kere tekrar ederdi. Hastalandığı zaman aynı şeyi kendisine yapmamı emrederdi."

Cevşen duasını okumak ve üzerinizde Cevşen duası taşımak.

Korku gibi şeylerden korunmak için dua etmek ve âyet ile hadis gibi şeyleri yazıp taşımak dinen caizdir. Abdullah bin Ömer Peygamberden (sav) şöyle rivayet etmiştir

KARABASAN İÇİN OKUNABİLECEK DUA: “Bismillâhillezi lâ yedurru me’asmihi şey’ün fil erdı ve lâ fissemâi ve hüves-semi’ul alîm” duasını sabah 3 kere okuyana, akşama kadar; akşam okuyana da, sabaha kadar hiç bela gelmez.) [İbni Mace]

Gece uyumadan önce 11 kez Kureyş suresi okunabilir.

Editör: Haber Merkezi