Ülkemizde sakatat yemek oldukça yaygın bir alışkanlıktır. Kültürler arasında akciğerleri sakatat olarak yemek yaygın değildir veya en azından pek popüler değildir. Aslında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki federal politika, kasapların bir hayvanın vücudunun neredeyse her bölümünü insan gıdası olarak satmasına izin veriyor; tek bir istisna var: akciğerler. 1971 yılında Tarım Bakanlığı, hayvan akciğerlerinin "insan gıdası olarak kullanıma uygun olmadığını" ilan ederek ticari gıda tedarikini yasakladı... Ancak ülkemizde ve birçok ülkede akciğer, hayvanların yenmeyen organları arasında yer almıyor. Kesilen hayvanlar. Bu nedenle akciğerler tüketilebilir iç organlar arasındadır.

Çoğu insan için, aşırıya kaçmadan sakatat yemek güvenlidir. Ancak kolesterol ve doymuş yağ oranı yüksektir, bu da kan kolesterol düzeylerini artırabilir. Yüksek kolesterol gibi kalp hastalığı risk faktörleriniz varsa yağsız etleri tercih etmek en iyisidir.

Akciğer yemek sağlıklı mıdır?

Akciğer eti iyi bir C vitamini ve B12 vitamini kaynağıdır ve ayrıca riboflavin, niasin ve pantotenik asit dahil olmak üzere önemli miktarda diğer B vitaminlerini de içerir.

Akciğer tüketimi, hayvan kaynağına ve organ tipine bağlı olarak biraz değişiklik gösterir ve organ etlerinin en önemli özelliklerinden biri çoğunlukla kas etlerinden daha besleyici olmasıdır.

Ek olarak hayvansal protein, vücudun verimli bir şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu dokuz temel amino asidin tamamını sağlar.
İyi bir demir kaynağıdır. Demir, vücutta oksijen taşıyan bir protein olan hemoglobinin yapımı için gereklidir. Et ve balık, vücutta en kolay bulunan form olan hemoglobin demiri içerir.

Sizi daha uzun süre tok tutar: Birçok çalışma, yüksek proteinli bir diyetin iştahı azaltabildiğini ve tokluk hissini artırabildiğini göstermektedir. Ayrıca metabolizma hızını artırarak kilo kaybını da teşvik edebilirler.

Kas kütlesinin korunmasına yardımcı olabilir: Sakatatlar, kas kütlesini oluşturmak ve korumak için önemli olan yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır.

Tiroid sorunları gibi hormonal dengesizliklere sıklıkla diyetteki vitamin veya mineral eksikliği neden olur. Organ etleri yemek, vücudunuzun hormon üretmek ve yeterli hormon seviyelerini korumak için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri almasını sağlar. Demir eksikliği anemisi yorgunluğa ve büyümenin yavaşlamasına neden olabilir.

Akciğer yemenin tehlikeleri nelerdir?

Diyetinize organ etlerini dahil etmenin pek fazla dezavantajı yoktur.

Ancak bazı kişiler yüksek alımın etkilerine karşı daha duyarlı olabilir ve alımlarını sınırlamaları gerekebilir. Ancak akciğerlerde aşırı ve sürekli tüketim, kanda ağır metallerin birikmesine neden olabilir. Aşırı tüketilmesi halinde kan kolesterol düzeylerini artırabilir. Yüksek kan kolesterol düzeyleri kalp hastalığı, kalp krizi ve felç riskini artırır.

Akciğerler aynı zamanda vücudun savunma sisteminde de yer aldığından solunum yolu hastalıklarına neden olan bakteri ve virüsleri içerebilir. Bu virüs ve bakterileri yediklerimiz aracılığıyla vücudumuza sokabiliriz. Saklama koşulları iyi olmazsa çeşitli bakteriler üreyebilir ve bunları yemek sağlığımıza da zarar verir.

Kim akciğer yememelidir?

Hamile kadınlar: Bakteriyel enfeksiyona en duyarlı gıdalar olduğundan hamile kadınların iç organlardan uzak durması gerekir. Bağırsakta biriken toksinler bebeğin organlarında veya dokularında birikerek hastalığa neden olabilir.

Hiperlipidemi: Yani kolesterolü yüksek olan kişilerin sakatat yemekten kaçınması gerekir. Sakatat yüksek miktarda doymuş yağ ve kolesterol içerdiğinden kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Gut: Gut hastaları sakatat dahil et tüketimine de dikkat etmelidir. Gut hastalığını kötüleştirebilen doğal olarak oluşan bir bileşik olan pürinler içerirler. Çocuklar ayrıca yetişkinlere göre daha az organ eti yemelidir.

Yağlı karaciğer hastalığı olan insanlar: Yetişkinlerde yapılan geniş bir araştırma, organ etlerini yemenin, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığına yakalanma riskini biraz artırabildiğini ortaya koyuyor. Ancak araştırmacılar bu sonucu doğrulamak için daha fazla çalışma yapılmasını önermektedir. Güvende olmak için, tip 2 diyabetiniz ve yüksek kolesterolünüz varsa, her ikisi de alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı için risk faktörleri olarak kabul edilirse, organ eti yemekten kaçınmalısınız.

Mesane kanseri: Çok sayıda çalışmanın gözden geçirilmesi, düzenli olarak sakatat yemenin mesane kanseri riskinizi artırabileceğini ortaya koymuştur, ancak büyük ölçekli çalışmalar da dahil olmak üzere daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Mesane enfeksiyonu geçmişiniz varsa, sigara içiyorsanız veya başka risk faktörleriniz varsa organ eti alımınızı sınırlayın.

Sakatat, vücudun direncini baskılayan ilaç kullananların yememesi gereken besinler arasında yer alıyor. İç organlar bakterilere yatkın olduğundan ve dirençleri düşük olduğundan vücutta bakteri üremesi meydana gelebilir.

Editör: Haber Merkezi