Atatürk'ün milli içki yapmak istediği Khadaliya'yı ve anlatılmayan hikâyesini insanlar merak ediyor. Hadariya'yı iyileştirmenin faydaları nelerdir? Hadaliya'nın hikayesi nedir? Atatürk neden Hadaliya'nın milli içecek olmasını istedi? İşte Hadaliyah hakkında bilmeniz gerekenler…

Atatürk, Hadaliya'nın milli içecek olmasını istiyor

Hadaliya'nın anlatılmayan hikayesi şöyle: Atatürk'ün 20 Aralık 1930'da Kırklarei'yi ziyaret etmesi planlanmıştı. O dönemde 1929 ekonomik krizinin izleri devam ediyordu. Ancak o zamanki Türkiye Cumhuriyeti henüz ayaktaydı ve henüz yedi yaşındaydı ve Kemalimiz bütün gününü ülkenin sorunlarıyla uğraşarak geçirdi ve geceleri trende kalmayı tercih etti.

O sırada Lüleburgazlı Emin Efendi, Atatürk'e sofra hazırlıyordu. Akşam yemeğinde alabalık, köfte ve hardal ikram etti. Hadaliye Atatürk'ün iştahını kabarttı. Akşam yemeğinde genellikle 4 köfte yerken bu sefer 8 köfte yedi. Atalarımız, eşsiz ve hoş tadı ve kokusu olan bir içecek olan Hadaliya'yı severdi.

Mustafa Kemal Atatürk, Hadaliya'dan bir yudum aldı, sonra bir yudum daha aldı ve şöyle dedi: "Tadı çok güzel!" "Milli içecek olsun..." dedi. O günden itibaren hardaliye tescilli içecek oldu.

MARDALIE'NİN FAYDALARI Mustafa Kemal Atatürk, Hadaliye'den bir yudum aldı, sonra bir yudum daha aldı ve şöyle dedi: "Tadı harika!" "Milli içecek olsun..." dedi. O günden itibaren hardaliye tescilli içecek oldu.

Madali'nin faydaları

Hardaliye esas olarak yaşlanma karşıtı etkileriyle bilinir. Ek olarak kanser önleyici özelliklere de sahiptir. Hadaliye'nin vücuttaki mineral dengesini sağladığı, aynı zamanda kolesterol ve tansiyonu düşürmede de faydalı olduğu biliniyor. Kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu etkisi de Hadaliya'nın faydalarından biridir. Düzenli tüketim, mikroorganizmaların neden olduğu hastalıkları da önleyebilir.

Editör: Haber Merkezi