Yenidoğanlarda sık görülen hastalıklardan biri de ağız ülserleridir. Biz yetişkinler ağzımız yaralandığında hiçbir şey yiyip içemezken, bizden daha hassas ve kırılgan olan bebekler için durum daha da sıkıntılıdır. Ağız ülserleri 10 yenidoğandan en az 2'sinde görülür ve normal doğan bebeklerde daha sık görülür. Bunun nedeni doğumda bebeğin vücuduna yerleşen mantarın doğrudan ağız ülseri olarak kendini göstermesidir.

Oral pamukçuk gelişiminde başrol oynayan C. Candida albicans, herkesin vücudunda az miktarda bulunan canlı bir organizmadır. Bazı nedenlerden dolayı bu mantar büyüyüp kontrolden çıkar ve "pamukçuk" hastalığına neden olur. Bu yaralar genellikle dilde, yanak aralarında, damakta ya da dudaklarda görülür ve sıklıkla 2 yaşına kadar düzenli olarak ortaya çıkmaya devam eder. Bu durumda ebeveynlerin doğru kaynakları ve bilgileri kullanarak en uygun tedaviyi anlaması gerekir. Bebeklerde ağız ülserinin nedenleri! Aftlı bebeklere iyi gelen bazı bitkisel ilaçlar nelerdir? Kabartma tozu ağız ülserlerini tedavi edebilir mi? Ağız Ülserleri ve Ağız Ülserleri İçin En İyi Bitkisel Tedaviler...

Bebeklerde neden ağız yaralanmaları gelişir?

Oral pamukçuk, ağız içinde veya çevresinde oluşan ve ilaçlar, enfeksiyon veya mantardan kaynaklanabilen bir ülser türüdür. Pamukçuk, özellikle antibiyotik kullanıldığında beyaz lezyonlar olarak ortaya çıkar. Ayrıca bebek ve çocuklar için daha fazla titizlik ve hijyen gerekmektedir. Emzik ve biberon gibi ağızla doğrudan temas eden ürünler, mantar enfeksiyonuna duyarlı oldukları için yeterince bakım ve sterilizasyon yapılmadığı takdirde bebeklerde ağız ülserlerine neden olabilir.

Ağız yaralanmalarının nedenleri

Bebeklerde pamukçuğun genel nedenlerine bakacak olursak bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

- Antibiyotik kullanan bebekler için,
- Emziren annenin göğüslerinin iyice dezenfekte edilmemesi,
- Bebeğinizin emziklerinin, biberonlarının ve hatta oyuncaklarının hijyenine dikkat etmemek,
- Bebeğinizin bağışıklık sistemi zayıfsa ağız ülseri gelişebilir.

Bebeklerde ağız yaraları nasıl tedavi edilir? Ağız yarası tedavisi

Ağızdaki yaralar genellikle pamukçuk şeklinde görünür ve bebekte fark edilir edilmez doktor tarafından görülmesi gerekir. Doktorunuzun önereceği ilaçlar yaranın iyileşme sürecini kısaltacak ve tamamen iyileşmesini sağlayacaktır. Ancak bunun olmasını istemiyorsanız yaraların oluşmasını önlemek için deneyebileceğiniz birkaç şey vardır.

Bebeğinizin bulunduğu odanın havalandırılması, temiz kıyafetler giydirilmesi, 1 aydan küçük bebeklere emzik ve biberon verilmemesi gibi basit önlemlerle yara oluşumunu önleyebilirsiniz.

Bebeğinizi beslerken ağzında yara olduğunu fark ederseniz beyaz noktayı temiz bir mendille silin. Hafifçe şişmiş hissediyorsanız ve beyaz lekeler dokuya kolayca yapışmıyorsa, bunun nedeni büyük olasılıkla pamukçuktur. Tahrişe veya aşınmaya neden olabileceğinden çok fazla baskı uygulayarak silmeye çalışmayın. Ağzında kesik olan bebekler, kesik ağrıya neden olabileceği için huzursuz olabilir ve sebepsiz yere ağlayabilir. Bebeğiniz için biberon kullanıyorsanız her kullanımdan sonra biberonu iyice sterilize etmeyi unutmayın.

ÇOCUKLARDA AĞIZ YARALARI NASIL GEÇER?

Hindistan cevizi yağı: Tıpkı balda yaptığınız gibi Hindistan cevizi yağını da yaranın üzerine gün içerisinde birkaç defa sürebilirsiniz. 
Aloe vera: Doğadan gelen mucizelerden biri olan Aloe vera jelini ağızdaki yaranın üstüne sürerek iyileşme sağlayabilirsiniz.
Karanfil yağı: Yaraya direkt olarak uyguladığınızda karanfil yağının acıyı hafifletip iyileştirici etkisini görebilirsiniz.
Buz: Acısını almak için buz küplerinden yararlanılabilir.

Editör: Haber Merkezi