Saçkıran toplumda çok yaygındır. Dermatolog Dr. Clara Bayramova saçkırana karşı uyarıyor, nedenlerini ve tedavilerini anlatıyor. Halk arasında saçkıran olarak bilinen Alopecia Areata'nın, vücudun kendi savunma hücrelerinin saç köklerine saldırmasıyla ortaya çıkan ve geri dönüşümlü, lokalize veya genelleştirilmiş saç dökülmesi/saç kaybı olduğunu belirten dermatolog Dr. Klara Bayramova, "Hastalık saç dökülmesine neden oluyor. kaş, kirpik, sakal ve vücut kıllarının dökülmesi. Bu rahatsızlık her yaş ve cinsiyetten insanda ortaya çıkabiliyor. Genellikle ilk ataklar çocukluk döneminde ortaya çıkıyor" dedi.

Dermatolog Dr., saçkıranın bir bağışıklık sistemi hastalığı olduğunu vurguluyor. Klara Bayramova, "Bu hastalıklarda bağışıklık sistemi kendi hücrelerini yabancı olarak görüyor ve kendi hücreleriyle savaşıyor. Psikoloji ve stresin genel olarak bu hastalığın tetikleyicisi olduğu belirtiliyor." kelimeler.

Saçkıran başlangıçta hiçbir belirti vermeden ortaya çıkıyor, Dr. Klara Bayramova, bu nedenle hastalığın çoğunlukla ileri evrede tespit edildiğini vurguluyor. Saçkıran başlangıçta semptomsuzdur ve sıklıkla geç aşamalarda keşfedilir. Saçkıran saç büyümesini engeller ve saçın köklerinden ayrılmasına neden olur. Hastalık bulaşıcı değildir ve genellikle sakal bölgesi, kaş, kirpik ve saç derisi gibi vücudun kıllı kısımlarında ortaya çıkar. Bu sorun sıklıkla tekrarlandığı için kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Genellikle genç erişkinlerde daha sık görülür. Hastalar ilk nöbetlerini 20 yaş altında yaşayabilirler. Bu hastalıkta önce saçlar aniden dökülür, ardından bölgede şişlikler meydana gelir. Saçlar döküldükten sonra beyaz gri saçlar çıkmaya başlar ve döngü devam eder.

Saçkıranın kafa derisinde, kaşlarda, kirpiklerde, sakalda veya vücut kıllarında ani yamalı saç dökülmesiyle başladığı söyleniyor.Uzman isimler aşağıda saçkıranın aşamalarını açıklıyor.

Alopesi totalis: Bu şekilde kalabildiği gibi bazı hastalarda saçlı derideki saçların tamamının dökülmesine neden olabilir. Alopesi Areata: Vücudun her yerinde saç dökülmesi. Bu hastalık tırnakları ve saç köklerini etkiler. Tırnaklarda mikroskobik çukurlar (yüksük tırnaklar), yanal çöküntüler vb. değişiklikler görülür. Dermatolog Dr. Klara Bayramova, "Zona otoimmün bir hastalık olduğu için diğer otoimmün hastalıklarla birlikte ortaya çıkabiliyor. En güçlü birlikteliği tiroid hastalığı ve Vitiligo ile oluyor" diyerek belirtileri sıraladı.

Saçlı deride dairesel veya oval saç dökülmesi (sanki tıraş edilmiş gibi) Bir veya daha fazla bölgede kaş ve kirpiklerin kısmen veya tamamen kaybıyla birlikte kellik Kırmızı, çukurlu veya çıkıntılı, sert ve/veya kolayca kırılan tırnaklar (genellikle şiddetli saç dökülmesiyle birlikte) ), hastalığın aktif döneminde plakların kenarlarında ünlem işareti kılları adı verilen kısa, kırılgan kılların ortaya çıktığını kaydeden Dr. Klara Bayramova, "İlk yamalar ortaya çıktıktan sonra alopesi Areata'nın seyri tahmin edilemez. Saçlar birkaç ay içinde yeniden çıkar ve çoğu zaman kafa derisinin bir bölgesindeki yeniden büyümeden sonra başka bir bölgedeki saçlar da dökülür. Bazen, 2 gün gibi kısa bir sürede aniden ve yaygın bir şekilde ortaya çıkar. Saçların tamamen dökülmesine (alopecia totalis) veya vücuttaki saçların tamamının kaybına (alopecia universalis) neden olabilir. Alopesi Areata'nın tedavisi hastalık aktivitesini durdurmayı amaçlamaktadır. tanı plaketi Klinik muayene ve saçlı derinin dermatoskop adı verilen bir aletle muayene edilmesiyle yapılır. Nadiren saçlı deriden biyopsi alınması da gerekebilir. Bu nedenle mutlaka bir dermatoloğa danışılması şarttır" diyor.

Editör: Haber Merkezi