Egzama, cildin kırmızı, kuru ve kaşıntılı hale geldiği bir cilt rahatsızlığıdır. Egzamanın birçok türü vardır ve en yaygın olanlarından biri saçlı deri egzamasıdır. Bu tahriş edici cilt durumu, kafa derisinde tekrarlayabilen kızarıklık, kaşıntı ve kabuklanmaya neden olur. Saçlı derideki yağ bezleri aşırı yağ üreterek kafa derisi dermatitine yol açar.

Saç Derisi Egzamasına Ne Sebep Olur? Nasıl oluşur?

Saçlı deri egzamasının belirtileri kişiden kişiye değişir. En yaygın ve belirgin semptom kafa derisinde pullu, kaşıntılı bir döküntüdür. Saç derisi kurur, tahriş olur ve küçük kabarcıklar oluşur. Etkilenen bölgedeki cilt kalınlaşır ve çıkıntılar oluşabilir. Kırmızı, irin dolu yaralar oluşabilir. Bazı bölgelerde saç dökülmesi görülebilir. Şiddetli iltihaplanma vakalarında kafa derisinde yanma hissi oluşabilir.

Stres genetiği
Aşırı yağlı saçlar
Aşırı yağlı veya kuru cilt
Aşırı terleme


İnsanlarla temas eden bazı gıdalar saç egzamasına neden olabilir

iklim değişikliği

kimyasal şampuan

Sedef hastalığı, AIDS, Parkinson hastalığı, astım gibi bağışıklık sistemi bozuklukları

Pullu egzama için hangi doktora başvurmalıyım?

Bir dermatoloğa görünmelisiniz.

İbrahim Saraçoğlu, çeşitli besinlerin saç egzamasını tetikleyebileceğini vurguluyor.

Saç egzamasını tetikleyen besinler şunlardır:

Domates
Sarımsak
Beyaz ekmek
Acı baharat
Taze beyaz üzüm
Portakal suyu
Turşu

SARAÇOĞLU'nun saç egzaması için önerdiği bitkisel ilaçlar;

 İbrahim Saracoğlu, saçları egzamalı olan kişilere ısırgan otu ve karabiberi öneriyor. Tedavi süresince ısırgan otu her gün taze olarak hazırlanıp çay olarak içilmelidir. Blackbash otu problemli cilt bölgelerine pamuk yardımıyla uygulanmalıdır.

Isırgan otu tedavisi için gerekenler;

1 çay kaşığı ısırgan otu, 1 bardak klorsuz su. (Klorsuz suyunuz yoksa piyasadan PET şişe suyu da alabilirsiniz) Hazırlanışı: Isırgan otlarını bir bardak kaynar suyun içine koyun, kısık ateşte 4 dakika kadar pişirin, süzün ve 2 saat ılık olarak içirin. Yemekten sonra.

Calabasas tedavisi için gerekenler;

Klorsuz su 1 su bardağı, (Klorsuz suyunuz yoksa marketten bir şişe su da alabilirsiniz) Karabiber bitkisi 1 çay kaşığı. Hazırlanışı; siyah nokta otunu kaynar suya ekleyip ağzını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 7 dakika kadar bekletin. İşiniz bittiğinde beklemenize, süzmenize ve pamuklu ped yardımıyla sorunlu bölgelere uygulamanıza gerek yok.

Saç Derisi Egzamasına Bitkisel Çözümler

Saçlı deri egzamasının tedavisi durumun ciddiyetine bağlıdır. Mevcut ilaçlara ek olarak bunları evde uygulamanın birçok yolu vardır. Bu tedavilerden bazılarını açıklayacağız. Kaşımayı bırakın, çünkü kafa derisinin sürekli kaşınması kabarcıkları patlatabilir ve durumu daha da kötüleştirebilir.

Eşit oranda jojoba ve çay ağacı yağlarıyla karıştırırsanız egzamaya karşı etkili bir karışım elde edersiniz. Bu yağı gece boyunca saç derinize bırakın.

Bir diğer etkili yöntem ise elma sirkesidir. Bir parça pamuğu biraz sirkeye batırın ve egzamalı bölgeye uygulayıp yıkayın. Şampuanlamadan 10 dakika önce saç derinize masaj yapın, ılık zeytinyağı sürün ve bekletin. Daha sonra yıkayın. Sodyum lauril sülfat gibi bileşenler içeren şampuanlardan kaçının.

Bu yanma hissini hafifletecek ve kaşıntıyı hafifletecektir. Saç egzaması çabuk iyileşir. Soğanı halkalar halinde kesin ve halkaları 1 saat boyunca kafa derisinde bırakın. Daha sonra yıkayın. Bu yöntem her saç yıkamadan önce uygulanmalıdır. 1 çay kaşığı sandal ağacı yağını eşit miktarda kafurla karıştırarak bir macun hazırlayın. Bu macunu kafa derinizin egzamaya eğilimli bölgelerine uygulayın, ancak bu bölgelerin kanamadığından emin olun. Bu sorunu yaşayan kişilerin zeytinyağı, hindistancevizi yağı, jojoba yağı vb. yağlar içeren şampuanları kullanmaları önerilir. Doktorunuzun reçete ettiği kortikosteroidler gibi bazı ilaçlar da egzama semptomlarını hafifletebilir. Bu ilaçlar tablet veya merhem formunda olabilir. Ayrıca doktorun önerdiği bazı steroid içerikli merhemler banyo sonrasında veya egzamalı bölgeye sürülebilir.

Editör: Haber Merkezi