Göreceli Konum Nedir?
Coğrafya da konum iki farklı başlık altında incelenmektedir. Birincisi mutlak konum olarak ifade edilebilirken ikincisi de göreceli konum olarak bilinmektedir. Göreceli konum, mutlak konum gibi kesinlik bildirmemektedir. Bir yerin konumunu bildirmek için enlem ve boylamlarının bilinmesi gerekmektedir. Göreceli konum denildiği zaman ise mutlak konum göz önünde bulundurulduğunda sabit frekans olmadığı söylenebilir.
Göreceli konumda herkes kendi referans çevresine göre bir tanımlama yapmaktadır. Bu durum ise sabit bir referans olarak kabul edilmemesine yol açmaktadır. Göreceli konum denildiği zaman bir yerin konumunun başka bir yerle ilişkilendirilmesine bağlı bir konum anlaşılmaktadır. Aynı zamanda göreceli konumun kişinin bulunduğu bölgeye göre farklılık gösterdiğini söylemek de mümkün olmaktadır. Türk dil kurumuna göre ise göreceli konum kelimesinin tanımı, varlığı başka bir şeyin varlığına bağlı olan konum şeklinde yapılmaktadır.
Coğrafya Göreceli Konum Sonuçları Nelerdir?
Coğrafyada göreceli konumun bazı sonuçları olmaktadır. Ülkemiz göreceli konum özelliklerine sahiptir. Türkiye de bulunan başlıca göreceli konum özellikleri ise şu şekilde ifade edilebilir.
Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrilidir.
· Türkiye yakın bir jeolojik zamanda oluşmuş bir ülkedir.
· Dünyanın en önemli ulaşım yolları Türkiye üzerinde yer almaktadır.
· Tarım ürünleri çeşitliliği yönünden oldukça zengindir.
· Kısa mesafelerde yer şekillerinin değişiklik gösterdiği görülmektedir.
Göreceli Konum Özellikleri
· Göreceli konumun belirli bir referans özelliğinin bulunmadığı söylenebilir. Yani göreceli bir konum belirtildiği zaman belirli bir enlem ve boylam özelliği bulunmamaktadır. Göreceli konum kişinin veya nesnenin bulunduğu konuma göre farklılık gösterebilmektedir.
· Göreceli konumun bir diğer önemli özelliği ise değişken olması olarak ifade edilebilir. Göreceli konum oldukça kısa bir mesafe yer değişikliği yapılması durumunda bile farklılık gösterebilmektedir.
· Göreceli tanım daha genel bir tanımlama ile ifade edilmektedir. Enlem ve boylam kullanmadan başka yerlerle ilişkilendirme yaparak yön bildirmek için Göreceli Konum kullanıldığını söylemek mümkündür.