Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Vecihe Özlem Bozkaya, kalp sağlığı konusunda bilinçlendirici açıklamalarda bulundu. Özellikle kahvenin içerdiği bileşenlerin sağlık üzerindeki olumlu etkilerine değindi.

KALP SAĞLIĞINA FAYDALARI

Doç. Dr. Bozkaya, kahvenin sadece popüler bir içecek olmanın ötesinde, içerisinde kafein, klorojenik asit, kahweol, kafestol gibi bilimsel çalışmalarla etkileri kanıtlanmış yüzlerce biyoaktif bileşen içerdiğini vurguladı. "Düzenli kahve tüketen bireylerde demans (bunama), inme, depresyon, karaciğer ve kolon kanseri, kalp damar hastalıklarının riski daha az saptanmıştır. İçeriğindeki polifenoller, antioksidan ve iltihabı baskılayıcı etki gösterir. Kafein, metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımını artırır. Kahvenin serum iltihap belirteçlerinde azalma yaptığı ve kronik hastalık riskini azalttığı gösterilmiştir."

FİLTRE KAHVE VE SAĞLIK

Kahvenin sağlık üzerindeki yararlarının özellikle çekirdek kahveler için geçerli olduğunu belirten Doç. Dr. Bozkaya, son çalışmalara göre düzenli filtre kahve tüketiminin kadınlarda meme kanseri riskini yüzde 50 azalttığını, ancak granül kahve tüketiminin ise bu riski artırdığını ifade etti.

Gaziantep’te karaciğer nakli masaya yatırıldı Gaziantep’te karaciğer nakli masaya yatırıldı

KAHVE TÜKETİMİ VE KAFEİN UYARISI

Güvenli kafein tüketim miktarının önemine dikkat çeken Doç. Dr. Bozkaya, "Günlük kafein tüketim limiti kilogram başına 3-4 mg'dır. Yani 70 kg ağırlığında bir birey günlük ortalama 280 mg güvenli kafein limitini geçmemelidir. Günlük 400 mg kafein limiti üzerine çıkanlarda ise kafein toksisitesi görülebilir. Bu belirtiler çarpıntı, anksiyete, huzursuzluk, halsizlik, uykusuzluk, ellerde titremedir. Aşırı kafein tüketimi kan basıncını yükseltebilir. Vücuttan kalsiyum atılımını artırarak kemik kırılganlığını artırır. Bir fincan Türk kahvesinde 40- 50 mg, 1 kupa filtre kahvede 150-250 mg kafein bulunduğunu düşünerek, günlük kafein tüketim limitinizi gözden geçirmelisiniz."

EN UYGUN KAHVE İÇME ZAMANI

Doç. Dr. Bozkaya, kahve içmenin en uygun zamanını belirlerken, sabahın erken saatlerinin tercih edilmemesi gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Bozkaya, son olarak şu ifadelere yer verdi:

"Kahve içmek için sabah ilk uyandığımız erken saatleri tercih etmeyelim. Bu saatlerde zaten kortizol yüksektir. Kortizol, böbrek üstü bezinin kabuk bölgesinde üretilen, vücudun strese gösterdiği tepkiyi düzenleyen bir hormondur. Bu nedenle gün içerisinde kortizol düzeyinin azaldığı zamanlarda kahve içmek enerjimizi destekler. Bu erken uyanan bir birey için genelde yaklaşık sabah 09.30-11.30, öğleden sonra 13.00- 17.00 saatleridir. Uyku problemleri yaşayan bireyler en geç 18.00 itibariyle kafein içeren içecekleri tüketmeyi bırakmalıdır."