Gıda sektörü başta olmak üzere, Kimya ve Tekstil sektörlerindeki işletmelerin; gıda ve gıda dışı atıklarını nasıl önleyebileceği ve bu süreci sürdürülebilir çözümlerle; iş birliği içinde ekonomik, sosyal ve çevresel faydaya nasıl dönüştürebileceği ve yasal düzenlemeler ile ilgili detaylar uzmanlar tarafından anlatıldı.

İş Birliği Çağrısı

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren GTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Taner Özdurak, “Bu toplantı sadece bir bilgi paylaşımı değil… Aynı zamanda bir iş birliği çağrısıdır.” diyerek atıkların doğru yönlendirilmesiyle ekonomik kaynak, sosyal değer ve sürdürülebilirlik aracı haline dönüşebileceğini vurguladı.

Ortadoğu’nun En Büyük Gıda Fuarı Gaziantep’te Başladı Ortadoğu’nun En Büyük Gıda Fuarı Gaziantep’te Başladı

Doğaya Gösterilen Saygıyla da Ölçülüyor

Bir araya gelmelerinin amacının sadece atıkları azaltmanın yollarını öğrenmek olmadığını ifade eden Özdurak, “En önemli amaçlarımızdan biri de üretim ve tüketim süreçlerimizi daha bilinçli, daha sürdürülebilir bir çizgiye taşımaktır. İş dünyası için doğru atık yönetimi; maliyetleri azaltmanın, kaynak verimliliğini artırmanın ve rekabet gücünü korumanın olmazsa olmazıdır. Bugün dünyanın en itibarlı markaları; sürdürülebilirlik karneleriyle yatırımcıların, müşterilerin ve toplumun güvenini kazanıyor. Çünkü artık iş dünyasında başarı, yalnızca finansal değil... Doğaya gösterilen saygıyla da ölçülüyor. “ dedi.

Kurumsal İtibarın da Ayrılmaz Bir Parçası

Atık yönetiminin gıda, kimya ve tekstil gibi stratejik sektörlerde üretim yapan, tüketiciye hizmet sunan ya da tedarik zincirinin herhangi bir halkasında yer alan tüm işletmeler için sadece çevresel bir zorunluluk olmadığını belirten Özdurak; atık yönetiminin rekabet, verimlilik ve kurumsal itibarın da ayrılmaz bir parçası olduğunu ekledi.

Teknoloji ile Güçlenen Çözümler

Özdurak’ın ardından kürsüye gelen Gıda Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Fazla Genel Müdür Yardımcısı Berat İnci Gıda Kurtarma Derneğinin faaliyetlerini anlatarak “Atığı Azaltmak: Teknoloji ile Güçlenen Çözümler” sunumuyla atık yönetiminde dijitalleşme, Fazla’nın sunduğu çözümler ve işletmelerin kazanımları, “Yasal Çerçeve, Sorumluluklar ve Teşvikler” sunumuyla ise mevcut yasal düzenlemeler, atık yönetimi ve gıda bağışıyla ilgili muafiyetler ve teşvik mekanizmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Gto5-6

Gıda Kurtarma Derneği Genel Sekreteri Devrim Barçak Potok ise Gıda Kurtarma Derneğinin çalışma alanları ve faaliyetleri hakkında katılımcıları bilgilendirerek “Gıda Bankacılığı ve Bağışın Değeri” sunumuyla gıda bankacılığını, sahadan örnekleri ve bağış süreçlerini anlattı.

Potok ayrıca “İyi Uygulama Örnekleri ve Başarı Hikâyeleri” sunumuyla hayata geçirilen projeler ve bu projelerin ekonomik ve sosyal etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Etkinlik, soru-cevap bölümüyle sona erdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ