Bard'ın piyasaya sürülmesinden birkaç ay sonra Google, metin, resim ve video ile çalışabilen yeni bir yapay zeka modeli olan Gemini ile en iyi üretken yapay zekayı bulma yarışındaki stratejisini güçlendiriyor. ChatGPT sektörde ileriye dönük bir yol açtıysa, Gemini de OpenAI yönetiminin karşılaştığı sorunlar nedeniyle Big G'yi sektörün liderliğine taşımak amacıyla bu teknolojinin doruk noktası olmayı hedefliyor. Yeni algoritmanın ilk versiyonu Bard'ın yeni işletim beyni olacak ve daha kompakt bir versiyonu da kullanıcıların mesajları yanıtlamasına yardımcı olmak için Google Pixel 8 ve 8 Pro'ya yüklenecek; daha sonra, bu yıl herkesi şaşırtan GPT-4 modelini bile geride bırakabilecek süper güçlü versiyon olan Gemini Ultra'nın gelmesi beklenen 2024'ün sonuna kadar Mountain View şirketinin tüm ürünlerine kademeli olarak entegre edilecek.

Gemini nasıl çalışır?

Google DeepMind CEO'su Demis Hassabis'in Wired'a söylediğine göre Gemini ile ilgili asıl haber 'doğal olarak çok modlu' olması. Bu ne anlama geliyor? Şimdiye kadar farklı modalitelere (metin, video, ses vb.) ayrı ayrı yaklaşıp daha sonraki bir aşamada bunları birbirine bağlarken, Google'ın yapay zekası bunu en başından itibaren yapabiliyor ve yeteneklerini neredeyse tüm alanlarda sınıfının en üstüne çıkarıyor. Kulağa önemsiz gibi gelse de her şeyi aynı anda 'sindirebilme' yeteneği, algoritmanın dildeki daha önce hiçbir yapay zekada görülmemiş nüansları ve yorumları yakalamasını sağlıyor. Bu nedenle, muhakeme yeteneklerini ölçen bir dizi test ve kıyaslamada insanlarla karşılaştırılabilir sonuçlar elde etmeyi başarması tesadüf değil.

Gemini tam olarak ne için?

Google'ın amacı, Google Arama'nın şimdiye kadar yaptığı gibi yalnızca bağlantıları veya video yanıtlarını değil, tam olarak ihtiyacımız olan bilgileri döndürecek bir sonraki evrensel arama motoruna dönüştürmek. Yani, bir örnek vermek gerekirse, Milano'daki en iyi pizzacıyı ararken artık bu anahtar kelime aramasında daha iyi sıralama yapabilen basit bir site bulamayacaksınız, ancak sizin için doğru olan yer gerçekten Büyük G'nin sizin hakkınızda bildiklerine, internette yazılanlara, incelemelere, videolara ve Gemini'nin işleyebileceği diğer her şeye dayanarak ortaya çıkacak. Ve eğer bu saçma ve önemsiz bir örnekse, bunu büyük ölçekte tıbbi araştırmalara, bilimsel yönteme veya finans dünyasına uygulayarak potansiyelinin bir ipucunu görebilirsiniz.

Gemini ile karşılaştığımız riskler neler?

Böyle bir bağlamda yapay zeka, geleceği her açıdan öngörülemez hale getirme riski taşıyor. İş kaybından kontrolden çıkmış sahte haber ve propaganda seline kadar, asıl risk 'medeniyetimizin kontrolünü kaybetmek': en azından bunlar, Gemini gibi daha güçlü dördüncü nesil chatGPT sistemlerinin geliştirilmesine altı ay ara verilmesini talep eden bir imza kampanyası başlatan kâr amacı gütmeyen kuruluş Future of Life Institute tarafından yayınlanan mektubun sözleri.

Google, Gemini'nin ne kadar ileri gidebileceğini anlamak için kapsamlı güvenlik testleri gerçekleştirerek onu yanlış davranmaya ve güvenlik açıklarını ortaya çıkarmaya zorladı. Düzenleyici düzeyde, Avrupa Birliği, yapay zeka çözümlerini kullanan veya geliştirenlerin hak ve görevlerini belirlemeye çalışacak bir düzenleme olan AI Yasası'nın onaylanmasıyla ön plana çıkıyor. Bu yasanın somut olarak hazırlanması iki yıl sürecek, ancak o zamana kadar bazı önemli noktalar şimdiden belirlenmiş durumda: biyometrik tanıma ve hassas veriler temelinde bireylerin sınıflandırılmasının yanı sıra duyguların tanınması veya insanların kişisel özellikleri ya da siyasi, dini ve cinsel yönelimleri temelinde değerlendirilmesi için yapay zekanın kullanılmasının yasaklanması. Amaç, vatandaşların özgürlüğünü korumak, mahremiyeti korumak ve kitlesel gözetim sistemlerini önlemek.

Haber Kaynağı: GQ