Allah (c.c)'un mümin kulları üzerine farz kıldığı 5 vakit namazı, vaktini geçirmeden eda edebilmek, hem fazileti bakımından hem de kazaya kalmaması açısından oldukça önemlidir. Unutkanlıktan, tembellikten ya da diğer mazeretlerden dolayı namazını vaktinde kılamayan kimsenin namazını daha sonradan kılması kaza olarak değerlendirilir. Yani vaktinde kılınan bir namaz eda edilirken, vakti kaçan namazı sonradan kılmak kaza olur. 'Sonradan kaza ederim' düşüncesi ile bile isteye namazı kılmamak büyük bir günah sebebi olacağı için bu tarz hareketlerden uzak durmalı şeytanın namazdan alıkoyacak vesvesesine kanmamalıyız.
Böyle bir hata işlendiği vakit, yarına ne olacağımız belli olmayacağı için ölüm gelip çatmadan kazasını yapmalıyız. Allah'ın mahşer günü bizler ilk olarak hesaba çekeceği amel, namazlarımız olacaktır. Bu nedenle namazlarımızı huşu içerisinde, vaktinde kılmaya son derece önem göstermeliyiz.
Kaza namazı nasıl kılınır? Kaza namazına niyet nasıl edilir?
Kaza namazı, Allah'ın farzının terkini önlemeye yönelik bir telafi durumdur. Özetle denilebilir ki vakti kaçırılan namazın kazasını yapmak farzdır. Bu durum vitir namazında değişkenlik gösterir, vitir namazının kazası vaciptir.
Kaza namazlarının kılınması gerektiğine dair en güçlü delillerden birisi de Peygamberimiz (SAV)'in hadisidir. Öyle ki Efendimiz (SAV), "Kim uyur kalır veya unutarak namazı vaktinde kılmamış bulunursa, onu hatırlayınca kılsın." (Tirmizî) buyurmuştur.
Kaza namazı kılınışı! Kaza namazı hesaplaması nasıl yapılır? Geçmiş kaza namazı borçları
24 saat yani 1 gün içerisinde toplamda 30 gün boyunca kılınamayan namazların kazasını kısa yoldan yapabilirsiniz. Çok fazla sayıda kaza namazınızın olduğunu düşünüyor ya da biliyorsanız, bir an evvel kaza namazlarını yerine getirmelisiniz. Peki kaza namazlarına nasıl başlayabilirsiniz? İşte tavsiyesi...
Örneğin; sabah namazından sonra 6 kaza namazı kılın. Her vakitte 6 tam günlük kaza namazı kılmaya çalışın. Gün sonunda toplam kaza namazı sayısı 30'u bulacaktır. Böylelikle 12 gün kazan namazlarına bu şekilde devam ettiğimizde 1 yıllık sabah namazı kazası kılınmış olur.
2 ayda 5, 4 ayda 10, 6 ayda 15 yıllık kaza namazı ödenmiş olur. Yarı senede 15 yıllık sabah namazı kazası bitmiş olur Allah'ın izniyle. Bu nedenle yeter ki isteyin çok kazam var, uzun zamandır kılmadım nasıl bitecek diye düşünerek ümitsizliğe girmenize gerek yok.
30 senedir namaz kılmadıysanız bile yukarıdaki tablo örneğini takip ederek 1 yılda sabah namazı kazaları bitmiş olacaktır inşallah. Sabah namazı yerine diğer vakit namazlardan da başlanılabilir. (Suffagah)
GEÇMİŞ YILLARIN KAZASI NASIL YAPILIR? NAMAZ BORÇLARINA BAŞLAMA
Herkeste aynı aralıkta olmamakla beraber girilen buluğ çağ döneminden itibaren dini açıdan mükellef olduğumuz bazı sorumluluklar ve görevler vardır. İşte bu vazifelerden birisi de namazdır. O dönemlerde tam olarak bilinç yerine oturmadığı için çevresel koşulların da etkisiyle namazı kılmama caydırıcı olabilir.
Özellikle de uygun olmayan bir arkadaş ortamında kişi namaz kılmakla mükellef olsa bile önemine tam varamayabilir. Eğer ömür yetmişse bunu fark eder etmez kazalara başlamak en doğrusu olacaktır.
Kaza namazı borcu hesaplaması! Kaza namazı ne zaman kılınır? Kaza namazına nasıl başlanır?
Vakit namazlarında olduğu gibi belirli zaman aralıklarında kılınma şartı olmayan kaza namazları, kerahat vakti dışında istenilen zamanda kılınabilir. Örneğin; Geçmişte kılınmayan bir öğle namazının kazası için öğle vaktini beklemeye gerek yoktur. Hiçbir namazın kılınmaması gerektiği kerahat vakti, güneş doğduktan 45 dk sonra ve güneş batmadan 45 dakika önce ile güneşin tam tepede olduğu öğle vaktinden yarım saat önce öğle namazının girişinin olduğu vakte kadar ki zamanı içerir.
aza namazı nasıl kılınır? Kaza namazı borçları ödenir mi?
Kazaya bırakılan 5 vakit namazın kazası farz, yatsıdan sonra kılınan vitirin kazası vacip, sünnetlerin kazasını da kılmanın sünnet olduğu bilinmektedir. Kazası sünnet olanın sadece sabah namazının sünneti olduğu görüşler vardır. Sabah namazı kılınamamışsa, öğleye kadar kılınınca farzıyla beraber sünneti de kaza edilir, öğleden sonra kalınınca sadece farz kaza edilir.
Vaktinde kılınmayan kimi vakit sünnetleri sonradan kaza yapılabilir. Örnek verecek olursak; cemaat sevabını kaçırmamak için farz önce kılınıp iki rekat sünnetten sonra ayrıca sünnet kılınır. Cuma namazının ilk sünneti hutbeden önce kılınamadığında, cumanın farzından sonra kaza olarak kılınır. Bu sünnetlerin haricinde diğer vakit namazlarının sünnetleri kaza edilmez.
Kaza namazlarından bir tanesine niyet ederken şunlar söylenebilir:
Örneğin: "Niyet ettim Allah rızası için, vaktine yetişip de kılamadığım ilk ...namazını kılmaya" yahut "son ...namazını kılmaya." denilebilir. Bir başka şekliyle de "Üzerimde olan bir ...ya da ...namazını kaza ediyorum" niyet yeterlidir.
Öte yandan unutmamak için kendinize bir kaza namazı çizelgesi oluşturabilir ve kıldığınız kaza namazlarınızı bu şekilde not alabilirsiniz.