BMGK'de bulunan 15 üye ülkenin geçici üyeleri Cezayir, Ekvator, Guyana, Japonya, Malta, Mozambik, Güney Kore, Sierra Leone, Slovenya ve İsviçre tarafından hazırlanan karar tasarısı oylandı ve 14 "evet" oyu ile 1 "çekimser" oyun ardından kabul edildi. ABD çekimser oy kullandı.
Uzun süren müzakerelerin sonucunda, tasarıda "daimi ateşkes" ifadesinin kullanılması konusunda mutabık kalınmıştı. Ancak, ABD heyeti, son anda yapılan bir değişiklik talebiyle "daimi" ifadesini "kalıcı" olarak değiştirdi. Böylelikle, ABD'nin ateşkes sürecine esneklik getirdiği düşünülüyor.
Rusya'nın oylama öncesinde ifadeyi ilk haline getirme yönündeki önerisi ABD tarafından veto edildi.
Bu karar, BMGK tarihinde Gazze'de ateşkes talep edilen ilk karar olarak kaydedildi.
Kararda, Ramazan ayında tüm tarafların saygı göstereceği bir acil ateşkesin sağlanması, bunun kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkese yol açması, ve tüm rehinelerin acil ve koşulsuz serbest bırakılması talep ediliyor. Ayrıca, rehinelerin insani ve tıbbi yardımlarının karşılanması için erişim sağlanması çağrısı yapılıyor.
Kararda, taraflara esir tuttukları kişilere yönelik uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapılıyor.
Gazze Şeridi'ne insani yardım sevkiyatının acilen artırılması gerektiğinin önemi vurgulanıyor ve sivillerin korunması ile gerekli insani yardımların sağlanması için tüm engellerin kaldırılması talep ediliyor.
Kararda, durumun yakından takip edileceği vurgulanıyor.
ABD'nin Karar Tasarısı:
22 Mart'ta oylamaya sunulan ve Çin ile Rusya'nın veto ettiği ABD karar tasarısında, Gazze'deki ateşkesin rehinelerin bırakılmasıyla ilişkilendirilerek diplomatik çabaların desteklenmesi çağrısı yapılıyordu.
Diplomatik çabalarla sağlanacak olan ateşkesin sürdürülebilir bir ateşkese dönüşmesi önemine vurgu yapılan tasarıda, "Hamas ve diğer terörist ve aşırıcı grupların Filistin halkını temsil etmediği" ve Hamas'ın "bazı üye ülkelerce terör örgütü ilan edildiği" ifadelerine yer verilmişti.
Karar Tasarısının Oylaması:
Gazze'ye ilişkin olarak 7 Ekim 2023'ten sonra çok sayıda oturum düzenlenen BMGK'de, bugün yapılanla birlikte 10 karar tasarısı oylamaya sunuldu. Bu kararla birlikte 2712 ile 2720 sayılı kararlar da kabul edilmiş oldu.