Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başkanlığında gerçekleştirilen Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında, tarımda dijital dönüşüm sağlayacak "Yapay Zeka Destekli Feromon Tuzak Sistemi" projesi meclis üyelerine tanıtıldı.
Sürdürülebilir Tarım ve Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Kenan Seçkin tarafından sunumu yapılan projeyle, ürünlerde salgına neden olan zararlılar yapay zeka destekli kameralar aracılığıyla erkenden tespit edilecek. Feromon tuzaklarına gelen zararlıların görüntüsü anlık olarak sisteme aktarılacak, geliştirilen yazılım ise tür teşhisini yaparak üreticilere ilaçlama zamanı konusunda uyarı verecek.

İlk etapta Antep fıstığı dal güvesi, zeytin sineği, kiraz sineği, bağ salkım güvesi ve domates güvesi olmak üzere 5 önemli zararlıya odaklanacak proje, yıl sonuna kadar Gaziantep'te yaygın görülen 12 zararlı türünü kapsayacak. Önümüzdeki iki yıl içerisinde ise feromon tuzağı bulunan tüm zararlılar sisteme entegre edilecek.
Toplam 4 milyon liralık bütçeyle hayata geçirilecek projede veri işleme merkezi Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Eğitim Merkezi bünyesinde kurulacak. Sistemin tüm kullanım ve yönetimi belediye tarafından yürütülecek.

Kenan Seçkin, doğru zamanda yapılacak tek ilaçlamayla zararlıların büyük oranda kontrol altına alınmasının hedeflendiğini belirterek, üreticilerin "Çiftçi Kart" sistemi üzerinden zararlı yoğunluğu, sayımlar ve ilaçlama zamanlarıyla ilgili bilgilere anlık olarak ulaşabileceğini ifade etti.
Projeyle hem tarımsal verimliliğin artırılması hem de bilinçsiz ilaç kullanımının azaltılarak üretim maliyetlerinin düşürülmesi hedefleniyor.





