Trafik güvenliğini artırmak amacıyla hazırlanan yeni yasa teklifi, 1 Ocak 2026’dan itibaren yürürlüğe girecek. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, düzenlemenin detaylarını açıklarken, hız ihlalleri için getirilen para cezalarının önemli ölçüde artırıldığını ve belirli sınırların aşılması durumunda ehliyete el koyma uygulamasının başlayacağını duyurdu.

Yasa 1 Ocak 2026’da Yürürlüğe Giriyor

TBMM’de görüşülen 36 maddelik teklifin, AK Parti grubu tarafından hazırlandığını belirten Bakan Yerlikaya, uygulamanın hemen değil, toplumun bilgilendirilmesi sürecinden sonra hayata geçirileceğini söyledi.

“Bu kanun 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girecek. Uygulama öncesinde vatandaşlarımızla 4-6 haftalık bir bilgilendirme süreci yürüteceğiz.”

Yerlikaya, yüksek para cezalarının devlete gelir sağlamak amacıyla getirildiği yönündeki iddiaları da reddederek, “Bizim buradan gelecek paraya ihtiyacımız yok. Amacımız trafik kazalarını en aza indirmek” ifadelerini kullandı.

Trafik Polisi 1

Hız Aşımına Göre Artan Cezalar

Yeni düzenlemeye göre hız sınırını aşan sürücüler için kademeli cezalar uygulanacak. Düşük ihlallerde para cezası artırılırken, yüksek hız aşımında ehliyete el koyma süresi devreye girecek.

6–10 km/s aşım: 2.000 TL

11–15 km/s aşım: 4.000 TL

16–20 km/s aşım: 6.000 TL

21–25 km/s aşım: 8.000 TL

26–35 km/s aşım: 12.000 TL

36–45 km/s aşım: 15.000 TL

46–55 km/s aşım: 20.000 TL + 30 gün ehliyete el koyma

56–65 km/s aşım: 25.000 TL + 60 gün ehliyete el koyma

66 km/s ve üzeri aşım: 30.000 TL + 90 gün ehliyete el koyma

Gaziantep'te Büyük Panik! Faciadan Dönüldü
Gaziantep'te Büyük Panik! Faciadan Dönüldü
İçeriği Görüntüle

Trafik Magandalarına da Ağır Yaptırımlar

Sadece hız yapanlar değil, drift atan, trafiği kasten engelleyen, tehlikeli konvoylar oluşturan veya yol tartışmalarında saldırgan tavırlar sergileyen sürücüler de ağır cezalara çarptırılacak. Bu kapsamda, hem araçlara el koyma hem de uzun süreli ehliyet iptali gündeme gelecek.

Yeni Dönem Başlıyor

Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte 2026 yılı itibarıyla Türkiye karayollarında daha sıkı denetim ve daha ağır yaptırımlar uygulanacak. Yetkililer, yeni kuralların trafik kazalarını azaltacağını ve “hız sınırını aşmanın bedelinin artık çok ağır olacağını” vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi