Şanlıurfa’nın Pınarbaşı bölgesinde meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki deprem, Gaziantep başta olmak üzere çevre illerde korku ve paniğe neden oldu. Saat 10.40’ta meydana gelen sarsıntı Gaziantep’te de şiddetli hissedilirken, bazı okullarda öğrenciler tedbir amacıyla bahçelere çıkarıldı.

Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, kentte deprem nedeniyle herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığını açıkladı. Şanlıurfa’da okullar bir gün süreyle tatil edilirken, Gaziantep’te öğrencilerin sakinleşmesinin ardından eğitime devam edildi.

Deprem çevre illerde de hissedildi

Kandilli Rasathanesi verilerine göre merkez üssü Şanlıurfa’nın Pınarbaşı bölgesi olan deprem, 5,4 kilometre derinlikte meydana geldi.

Sarsıntı Gaziantep’in yanı sıra Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Batman, Adıyaman, Şanlıurfa ve Malatya’da da hissedildi.

Deprem sonrası Gaziantep’te birçok okulda tedbir amacıyla öğrenciler bahçelere çıkarıldı. Kısa süreli paniğin ardından öğrenciler yeniden sınıflara alınarak eğitime devam edildi.

Görür: Buralarda daha önce deprem olacağını söylemiştim

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depremin ardından yaptığı değerlendirmede sarsıntının 6 Şubat 2023 depremleri ve Doğu Anadolu Fayı’ndaki kırılmayla ilişkili olduğunu belirtti.

Görür, bölgenin Güneydoğu bindirme kuşağı ve Arap Levhası nedeniyle enerji biriktirdiğini ifade ederek, bölgenin Doğu Anadolu Fayı ve Bozova Fayı’na yakınlığına dikkat çekti.

Görür açıklamasında, “Buralarda daha önce deprem olacağını söylemiştim” ifadelerini kullandı.

Bulut: Deprem olmadan önce hazırlık yapmalıyız

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Bulut da depremin ardından Gaziantep’in deprem hazırlığını gündeme taşıdı.

Depremin ne zaman meydana geleceğinin önceden bilinmesinin mümkün olmadığını belirten Bulut, buna karşın olası bir depremde can ve mal kayıplarını azaltmak için önceden hazırlık yapılabileceğini söyledi.

Bulut, “Deprem olmadan önce hazırlık yapmak zorundayız. Bir depremi bekleyerek hareket etmek yerine, bugünden risklerimizi belirlemeli ve gerekli tedbirleri almalıyız. Gaziantep'i depreme dirençli hale getirmek için neyi bekliyoruz?” dedi.

Yapı stoku değerlendirilmeli

Gaziantep’in deprem riskine karşı hazırlıklı hale getirilmesinin ertelenmemesi gerektiğini vurgulayan Bulut, kentteki yapı stokunun bilimsel ve teknik kriterler doğrultusunda değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Riskli yapıların belirlenmesi, gerekli yapıların güçlendirilmesi veya yenilenmesi yönündeki çalışmaların hızlandırılması gerektiğini belirten Bulut, deprem güvenliğinin yalnızca bina sağlamlığından ibaret olmadığını kaydetti.

Bütüncül hazırlık çağrısı

Bulut, depreme dirençli bir kent oluşturulması için zemin özellikleri, yapılaşma kararları, ulaşım, altyapı ve toplanma alanlarının birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Meteoroloji uyardı: Gaziantep'e sağanak geliyor
Meteoroloji uyardı: Gaziantep'e sağanak geliyor
İçeriği Görüntüle

Mevcut yapı stokunun ayrıntılı biçimde incelenmesi ve elde edilen veriler doğrultusunda öncelikli bölgelerin belirlenmesi gerektiğini belirten Bulut, merkezi yönetim, yerel yönetimler, meslek odaları, üniversiteler ve ilgili kurumların iş birliği yapması çağrısında bulundu.

“Deprem öncelikli gündem maddesi olmalı”

Deprem hazırlığının yalnızca büyük bir sarsıntının ardından gündeme gelmemesi gerektiğini belirten Bulut, “Depreme hazırlık konusunun gündeme gelmesi için yeni bir deprem beklenmemeli. Deprem öncelikli gündem maddesi olmalı” ifadelerini kullandı.

Bulut, amaçlarının depremi önlemek değil, deprem meydana geldiğinde Gaziantep’in ve yapıların dirençli olmasını sağlamak olduğunu belirterek, kentte gerekli çalışmaların zaman kaybetmeden yapılması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: İbrahim Sağır