1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yurt genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de kutlandı. İstasyon Meydanı’nda düzenlenen kutlamalara CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, CHP Gaziantep Milletvekilleri Hasan Öztürkmen, Melih Meriç, EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, İl Başkanı Reis Reisoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, Şahinbey İlçe Başkanı Zeki Gürsel, Şehitkamil İlçe Başkanı Hurşit Yıldırım, DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, KESK Dönem Sözcüsü Ömer Parlakçı, Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Doğan Eroğulları, Türk-İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, Eğitim-İş Gaziantep Sendika Başkanı Ali Arpat, STK’lar, işçiler ve vatandaşlar katıldı.
YILMAZ’DAN ANLAMLI PANKART
Kutlamalarda Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, " Her yer Taksim her yer Direniş" pankartı açtı.
MÜCADELEMİZİN YENİ DÖNEMİNİ BAŞLATIYORUZ
1 Mayıs Töreninde konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, ‘’Cumhuriyetin ikinci yüzyılının ilk 1 Mayıs'ını ülkemiz için önemli bir dönemeçte kutluyoruz. Bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini üreten bizler, bu ülkenin emekçileri, emeklileri, gençleri, kadınları olarak hesap soruyoruz, değiştirme iradesini güçlü bir biçimde ortaya koyuyoruz. Siyasi iktidarın yoksullaştırıcı ekonomi politikalarına ve hukuksuzluklarına “Dur” diyoruz. Emek ve demokrasi mücadelemizin yeni bir dönemini 1 Mayıs meydanlarından başlatıyoruz. ‘’
YOKSULLAŞIYORUZ
‘’Ekmeğimizin her gün ama her gün küçüldüğü; gelirde, vergide ve ülkede adaletsizliklerin arttığı, hak ve özgürlüklerimizin alabildiğine kısıtlandığı bu süreçte, hükümetin yoksullaştırıcı ekonomik programına, seçimden sonra uygulayacağını ilan ettiği acımasız kemer sıkma politikalarına, tüm haksızlıklara, hukuksuzluklara, adaletsizliklere karşı itirazlarımızı 1 Mayıs meydanlarına taşıdık. Ülkemizde güçlü bir tarihi olan 1 Mayıs'ı işyeri işyeri, sokak sokak, meydan meydan örgütledik ve sokağa çıktık. Ekmek için 1 Mayıs'tayız! Yüksek enflasyon yüzünden her gün ama her gün yoksullaşıyoruz. Tüm dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye gıda enflasyonunda açık ara birinci. Bankalar, holdingler, şirketler karlılık rekorları açıklarken bizler yoksullaşıyoruz. Çalışanlar açlık sınırının bile altındaki asgari ücrete mahkûm ediliyor. Emeklilere bir asgari ücret bile çok görülüyor. Bu da yetmezmiş gibi vergi yükü hep İŞİNİN, emekçinin, emeklinin sırtında. Sermaye ise keyfine göre vergi veriyor bir gecede Vergileri sıfırlanıyor, affediliyor. Yetmiyor! Zaten kuşa döndürdükleri Kıdem tazminatımıza bile göz dikiyorlar’’ dedi.
EMEKÇİ GEÇİM SIKINTISINDA
Türk İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, ‘’ Ülkemizi ve tüm dünya ülkelerinin ekonomisini olumsuz etkilemesi, tüm bu olayların yanında 6 Şubat tarihinde 11 ilimizi etkileyen deprem felaketinin ülkemizde can ve mal kaybına da neden olması, ülkemizin olumsuz etkilenmesini daha da ağırlaştırmıştır. Ülkemizin ekonomide yaşadığı sıkıntıya bağlı olarak yüksek oranda devam eden enflasyonla mücadele ile sağlanan ücret artışlarına rağmen, ücretlerin reel değerini düşürmesi işçimizi, emeklimizi dayanılması güç geçim sıkıntısına sokmuştur. Adil olmayan vergi sistemimize bağlı olarak ücretlerden yüksek oranda vergi kesilmesi ile işçi Ocak ayında aldığı ücreti yılın yarısından itibaren alamamaktadır. Ücretlere uygulanan düşük vergi dilimlerinin yarattığı bu uygulama, işçinin örgütlü olmadığı işyerlerinde ücretlerin düşük gösterilmesine; İşçinin sosyal sigorta hakkını kaybetmesini dahi göze alarak kayıt dışı çalışmaya teşvik etmesine; Ülkenin bu nedene bağlı olarak önemli miktarda vergi kaybına yol açmıştır. Yapılan mücadelemize rağmen halan sürmekte olan örgütlenmenin önündeki engeller, kaçak işçi çalıştırılmasını kolaylaştırmaktadır.’’
ÇÖZÜM BEKLİYORUZ
İş sağlığı ve güvenliği konularının ülkenin en önemli sorunlarının başında geldiğini söyleyen Sarıca, ‘’İş sağlığı ve iş güvenliği şartlarına uygun olmayan ortamlarda çok düşük ücretlerle, çağdaş köle şartlarında işçi çalıştırılmasına devam edilmesi ülkemizin önemli sorunlarından biri olarak devam etmektedir. Sendikaya üye olmak isteyen işçinin işten çıkartılması neredeyse normal bir uygulama haline gelmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çoğu haklarından mahrum olarak taşeron işçilerin çalıştırılmaya devam edilmesi önemli bir sorun olarak gündemdedir.
Halen ülkemizde kayıt dışı çalıştırılan işçi oranı yüzde 30 seviyelerinde devam etmektedir.
Geçmiş yıllardan beri devam eden işsizlik yapısal sorun haline gelmiştir. TÜİK’in 2024 Şubat ayı verilerine göre işsizlik oranı %8,7’dir. İşsizlik oranı erkeklerde %7,3 iken, kadınlarda %11,3 seviyesindedir. Genç nüfusun işsizlik oranı ise %15,6’dır. Genç nüfusun işsizlik oranının yüksek oluşu, geleceğimizin güvencesi olan Sosyal Güvenlik Kurumunun aktif pasif dengesi bakımından büyük önem arz etmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumunun verilerine göre, ülkemizde her gün 5 işçi iş kazası sonucu hayatını kaybetmektedir. İş Sağlığı, İş Güvenliği Meclisinin verilerine göre 2023 yılında 1929 işçi iş kazaları sonucu hayatını kaybetmiştir. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında kutladığımız Emek ve Dayanışma Günümüzde, haykırdığımız sorunlarımızın çözüme kavuşturulmasını bekliyor, tüm emekçilerimizin dayanışma gününü kutluyoruz’’ diye konuştu.
Konuşmaların ardından kutlamalar çekilen halaylar ile devam etti. FATMA GÜLTEKİN