Kente özgü iki geleneksel lezzet olan “erik tavası” ve “yenidünya kebabı”, mayhoş aroması ve kendine has sunumuyla hem yerli hem yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Gaziantep mutfağının ustalık gerektiren mevsimsel yemekleri arasında yer alan bu iki tat, taze meyvelerin etle buluştuğu benzersiz bir gastronomi kültürünü yansıtıyor. Yenidünya meyvesi kıymayla şişe geçirilerek fırında veya mangalda pişirilirken, erik tavası kuzu eti, taze sarımsak ve yeşil erikle hazırlanarak kendine özgü ekşimsi lezzetiyle dikkat çekiyor.

“Gaziantep’te mevsime göre yemek yapılır”

Gaziantep Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi (MUSEM) şeflerinden Cuma Kaplan, şehrin zengin mutfak kültürüne vurgu yaparak yenidünya kebabı ve erik tavasının yüzyıllardır Gaziantep sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer aldığını belirtti.

Kaplan, Gaziantep mutfağının yaklaşık 500 çeşit yemeğe sahip olduğunu hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Antep’te yemekler mevsimine göre yapılır. Eskiden sebze ve meyveler yemeklerin temelini oluştururdu. Bu yüzden mevsimsel yemekler oldukça zahmetlidir ama bir o kadar da özeldir. Yenidünya kebabı, ekşi tadıyla etle buluştuğunda damaklara uyan nefis bir lezzet oluyor. Erik tavası da eski bir yemek olduğu için yeni nesil tarafından fazla bilinmiyor. Biz bu tatları unutturmamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

“Meyveden yemek mi olur?” diyenlere lezzetli cevap

Tırnak Kırılması Neden Olur?
Tırnak Kırılması Neden Olur?
İçeriği Görüntüle

Gaziantep’e gelen misafirlerin bu iki yemekle ilk karşılaştıklarında şaşırdığını ifade eden Kaplan, zamanla bu gastronomi deneyiminin kente özgü bir imza haline geldiğini söyledi:

“İlk görenler ‘Meyveden yemek mi olur?’ diye soruyor ama tattıktan sonra çok beğeniyorlar. Gaziantep gastronomi şehri. Bu lezzetleri misafirlerimize tattırdığımızda hem şaşırıyorlar hem de mutlu oluyorlar.”

Erik tavası böyle hazırlanıyor

Gaziantep mutfağının inceliklerinden biri olan erik tavası, kuzu etiyle birleştiğinde mayhoş ve aromatik bir tat ortaya çıkarıyor. Şef Kaplan yemeğin yapılışını şöyle anlatıyor:

“Eti az tereyağı ve kıyılmış soğanla kavuruyoruz. Bir yemek kaşığı domates salçası, bir kaşık karabiber ve iki bardak kaynar su ekleyip pişiriyoruz. Daha sonra yıkanmış yeşil erikleri, soyulmuş taze sarımsakları ve bir kaşık şekeri ilave ederek kıvam alana kadar pişiriyoruz.”

Yenidünya kebabının sırrı meyvenin ekşimsi tadında

Antep mutfağının sevilen meyve-et buluşmalarından biri olan yenidünya kebabında ise meyvenin ekşi ve tatlı arası aroması ön planda:

“Yenidünyaları ikiye ayıklayıp içlerine kıyma yerleştiriyoruz. Ardından şişe dizerek mangalda pişiriyoruz. Hem görüntüsü hem tadı çok farklı ve özel bir yemek.”

Gaziantep’in bu mevsimsel lezzetleri, haziran ortasına kadar hem restoranlarda hem ev sofralarında yerini alırken, kentin gastronomi kimliğine katkı sunmaya devam ediyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı