Gaziantep Üniversitesi'nde yürütülen banka maaş promosyonu ihalesi, yetkili sendikaların tepkisini çekti. Sağlık-Sen Gaziantep Üniversitesi Şube Başkanı Emre Can ile Türkiye Sağlık-İş Sendikası Başkanı Asef Bozkuş, banka tarafından iletilen son teklifin çalışanların beklentilerini karşılamadığını belirterek, bu şartlarla hazırlanacak sözleşmeye imza atmayacaklarını açıkladı. Sendikalar, sürecin bu şekilde tamamlanması halinde hukuki yollara başvuracaklarını da duyurdu.

Gaziantep'te Türkiye'nin İlk Gastrobotanik Parkı Yükseliyor
Gaziantep'te Türkiye'nin İlk Gastrobotanik Parkı Yükseliyor
İçeriği Görüntüle

Banka Son Teklifini Sendikalara Bildirdi

Sağlık-Sen Gaziantep Üniversitesi Şube Başkanı Emre Can ile Türkiye Sağlık-İş Sendikası Başkanı Asef Bozkuş'un ortak açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

“3 Temmuz tarihinde Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü Senato Salonu'nda gerçekleştirilen Banka Maaş Promosyonu İhalesi sonrasında, en yüksek teklifi veren bankanın Genel Müdürlüğü ile Üniversite Rektörlüğümüz arasında yapılan son pazarlığın sonucu banka aracılığıyla tarafımıza iletilmiştir. Tarafımıza iletilen son teklifin 85.000 TL nakit ödeme ve 20.000 TL para puan olduğu bildirilmiştir.”

"Teklif Emsal Kurumların Gerisinde Kaldı"

Ortak açıklamada, teklif edilen promosyon tutarının üniversitenin büyüklüğü ve mevcut ekonomik şartlar dikkate alındığında yeterli olmadığı vurgulandı.

“Ancak açıklanan bu teklif, üniversitemizde görev yapan akademik ve idari personelin beklentilerini karşılamaktan uzaktır. Yaklaşık 5.500 çalışanı ve 50.000 öğrencisi bulunan Gaziantep Üniversitesi gibi büyük ve güçlü bir kurum için teklif edilen bu rakamların, günümüz ekonomik koşulları ve ülkemizde benzer kurumlarda gerçekleştirilen maaş promosyonu ihaleleri dikkate alındığında yeterli olmadığı açıktır. Nitekim üniversitemizin ihalesinden önce ve sonra kamu kurumlarında gerçekleştirilen maaş promosyonu anlaşmalarındaki rakamlar incelendiğinde, Gaziantep Üniversitesi için sunulan teklifin emsal kurumların oldukça gerisinde kaldığı görülmektedir.”

Sendikalar İmzalamayacaklarını Duyurdu

Yetkili sendikalar, çalışanların haklarının korunması adına mevcut teklif üzerinden hazırlanacak herhangi bir sözleşmeye onay vermeyeceklerini bildirdi.

“Maaş promosyonu ödemeleri yalnızca ekonomik bir kazanım değil, aynı zamanda çalışanların kuruma olan aidiyet duygusunu güçlendiren önemli bir unsurdur. Bu nedenle sürecin, çalışanlarımızın hak ve beklentilerini karşılayacak şekilde sonuçlandırılması büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede, yetkili Memur ve İşçi sendikalar olarak, akademik ve idari personelin menfaatlerini gözetme sorumluluğumuz gereği, açıklanan rakamlar üzerinden bir sözleşme hazırlanması halinde şerh koyacağımızı ve bu sözleşmeye imza atmayacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiririz. İhalenin bu şartlarla sonuçlandırılması durumunda, üyelerimizin haklarının korunması adına gerekli hukuki süreçlerin başlatılacağını da önemle ifade ederiz. Ayrıca, kamuoyunun yalnızca yetkili sendikalar tarafından yapılan resmi açıklamalara itibar etmesini önemle rica ediyoruz. Yetkili sendika sıfatı bulunmayan bazı sendikalar tarafından yapılan açıklamaların bilgi kirliliğine neden olduğu ve sürece herhangi bir katkı sağlamadığı kanaatindeyiz.”

Kaynak: Nesrin Özçay