Gaziantep Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Mehmet Uzun, her yıl 16 Mayıs’ı içine alan haftanın "Sosyal Güvenlik Haftası" olarak kutlandığını belirtti ve sosyal güvenliğin, bireyleri yaşamları boyunca karşılaşabilecekleri mesleki, fizyolojik ve sosyoekonomik risklere karşı korumayı amaçlayan bir sistem olduğunu ifade etti. Uzun, ‘’bu sistemin devlet tarafından yönetildiğini ve vatandaşlara sağlık hizmeti sunmak, asgari gelir sağlamak ve yaşlılık, hastalık, malullük, işsizlik gibi nedenlerle çalışamadıkları dönemlerde onları koruyarak zararları telafi etmeyi hedefliyorlar’ ifadelerini kullandı.
Bazı Vatandaşlarımızın Sosyal Güvencesi Bulunmamaktadır
Ülkemizde sosyal güvenlik sisteminin oldukça gelişmiş bir yapıya sahip olduğunu belirten Uzun, “Ancak bu sistemden faydalanmanın temel şartı, kayıtlı çalışmaktır. Ne yazık ki hala bazı vatandaşlarımızın sosyal güvencesi bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı. Kayıt dışı istihdamın, çalışanın hizmetlerinin ya da kazancının SGK’ya hiç bildirilmemesi veya eksik bildirilmesi anlamına geldiğini anlatan Uzun, bunun “hem çalışan hem de işveren açısından ciddi olumsuzluklara yol açtığını” vurguladı.
Yasal Haktan Mahrum Kalırlar
“Sigortasız çalışanlar, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık, analık gibi sigorta kapsamındaki yardımlardan yararlanamaz; yaşlılık, malullük aylığı, işsizlik maaşı, kıdem ve ihbar tazminatı gibi birçok yasal haktan mahrum kalırlar” diyen Uzun, bu durumun çalışanları büyük bir mağduriyetle karşı karşıya bırakabileceğine dikkat çekti.
Prim ve Vergi Kaybına Yol Açtı
Kayıtsız istihdam sağlayan işverenlerin, haksız rekabete neden olduklarını ve ekonomik düzeni bozduklarını belirten Uzun, ‘’kayıt dışı istihdam tespit edilmesi durumunda işverenlerin “ciddi para cezaları ve hukuki yaptırımlar” ile karşı karşıya kalacaklarını da ifade etti. Devlet açısından ise kayıt dışı istihdamın “prim ve vergi kaybına yol açtığını, çalışan-emekli dengesini bozduğunu ve gelir dağılımında adaletsizliğe neden olduğunu sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini tehdit eden bu durum, gelecekteki kuşakların güvencelerini riske atmaktadır” dedi.
Kayıt Dışı İstihdam Hepimizin Sorunu
Sosyal Güvenlik Kurumu olarak kayıt dışı istihdamla mücadele amacıyla, hizmet kalitesinin artırılması, kurumlar arası veri paylaşımına dayalı çapraz denetimler, denetim sisteminin etkinliğinin artırılması, teşvik uygulamalarıyla işveren üzerindeki mali yükün azaltılması ve bilgilendirme faaliyetleri gibi birçok strateji geliştirdiklerini belirten Uzun, kayıt dışı istihdamın “hepimizin sorunu” olduğunu ifade etti.
Kayıt Dışı Çalışma, Geleceğinden Çaldırma
Bu sorunun ülke genelinde çözülmesi gerektiğini vurgulayan Uzun, Sosyal Güvenlik Haftası kutlamalarında bu yıl belirledikleri bazı sloganları da paylaştı:
- “Kayıt dışı çalışma, geleceğinden çaldırma.”
- “Sigortalı hayat, bereketli hayat. Sigortanı yaptır, sosyal güvenlikten faydalan.”
- “Sigortasız çalışma; yarınından çalma, çaldırma.”
- “Daha huzurlu bir toplum, daha güçlü bir Türkiye için kayıt dışı çalışmayın, kayıt dışı çalıştırmayın.”
Bu açıklamalarla SGK İl Müdürü Mehmet Uzun, kayıt dışı istihdamın önüne geçilmesi için tüm bireyleri ve işverenleri bilinçlendirme çağrısında bulundu.