Gaziantep 4. İdare Mahkemesi, 6 Şubat depremlerinde Nizip ilçesindeki Furkan Apartmanı'nın yıkılması sonucu anne, baba ve iki kardeşini kaybeden bir vatandaşın açtığı davada, Nizip Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile AFAD'ın kusur oranları doğrultusunda toplam 440 bin lira manevi tazminat ödemesine hükmetti.

Deprem Davasında Tarihi Karar

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Gaziantep'in Nizip ilçesinde yalnızca Furkan Apartmanı'nın yıkılması sonucu 51 kişi yaşamını yitirdi. Yakınlarını kaybeden vatandaşın açtığı davada, ilgili kurumların denetim, gözetim ve kontrol yükümlülüklerini yerine getirmediği iddia edildi.

Gaziantepli Tanınmış İşadamı 2 kardeşe Lüks Yatlarında Gözaltı Şoku
Gaziantepli Tanınmış İşadamı 2 kardeşe Lüks Yatlarında Gözaltı Şoku
İçeriği Görüntüle

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, mahkemeye sunduğu savunmada depremin mücbir sebep niteliğinde olduğunu, yapı ruhsatı ve iskan süreçlerindeki görevlerinin şekli denetimle sınırlı bulunduğunu savunarak sorumluluğunun olmadığını ileri sürdü. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise binanın ruhsatlandırılması ve inşa sürecinde herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığını belirterek davanın reddini talep etti. AFAD da arama kurtarma ve yardım çalışmalarını eksiksiz yürüttüğünü, yapının inşa sürecinde yetki ve sorumluluğunun bulunmadığını savundu.

Mahkeme Kusur Oranlarını Belirledi

Mahkeme, davacının destekten yoksun kalma nedeniyle talep ettiği maddi tazminat istemini reddederken, anne ve babası için 280 bin lira, iki kardeşi için 160 bin lira olmak üzere toplam 440 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Kararın gerekçesinde, binanın yıkılmasında Nizip Belediyesi'nin yüzde 12, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 8, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yüzde 3, AFAD'ın ise yüzde 2 oranında hizmet kusurunun bulunduğu belirtildi. Mahkeme, idarelerin kusurunun kast değil ihmal düzeyinde olduğu ve olayda üçüncü kişilerin kusurunun daha ağır bulunduğu değerlendirmesiyle manevi tazminat miktarını bu çerçevede belirledi.

Tarafların karara itiraz etmesi üzerine dosya, inceleme yapılmak üzere Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'ne gönderildi.

Kaynak: haber merkezi