Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı'na iletildi. Yeni vergi paketinin içeriği neleri kapsıyor?
Teklifin TBMM'de onaylanması durumunda yürürlüğe girecek başlıca yeni vergi düzenlemeleri şunlardır:
Yurt dışına çıkış harcı mevcut 150 lira seviyesinden 500 liraya yükseltilecek ve bu harç her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.
Yurt dışına çıkış harcı mevcut 150 lira seviyesinden 500 liraya yükseltilecek ve bu harç her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.
Kısa vadeli sigorta kolları için prim oranlarının yeniden düzenlenmesi; yüzde 2,25 olan oranın yüzde 1,5’e düşürülmesi veya yüzde 2,5’e çıkarılması konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilecek.
Doktor, avukat gibi serbest meslek erbabı ile restoran, kafe gibi ticari kazanç sağlayan mükelleflerin yıl içindeki hasılatları belirlenecek. Beyan edilen hasılat ile tespit edilen hasılat arasında yüzde 20’yi geçen farklar için mükellefler açıklama yapmaya davet edilecek.
Kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelere uygulanan vergi ziyaı cezaları ağırlaştırılacak; 1 katı ceza uygulanan durumlarda 1,5 kat, 3 katı ceza uygulanan durumlarda ise 4,5 kat ceza uygulanacak.
Fatura kesmeme ve alınmaması, ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlenmemesi gibi durumlar için uygulanan 3.400 TL'lik ceza, ilk tespitte 10 bin liraya yükseltilecek ve sonraki tespitlerde ceza miktarı artırılacak.
Tütün ürünlerinden alınan maktu vergi üzerindeki asgari sınırlama yüzde 20 oranında kaldırılacak. Vergi aslı üzerinden yapılan uzlaşmalar kaldırılacak.
Ticari olmayan deniz ve hava taşıtı kullanımına yönelik liman ve havalimanı hizmetlerinde KDV istisnası ve KDV indirimi imkanları sonlandırılacak. Yap İşlet Devret ve Kamu Özel İşbirliği projelerinden elde edilen gelirler üzerinden yüzde 30 kurumlar vergisi alınacak.
Yurt içinde kurumlar için asgari kurumlar vergisi düzenlemesi getirilecek; indirimler ve istisnalar öncesi hesaplanan kurum kazancının en az yüzde 10'u kadar vergi ödenmesi zorunlu hale gelecek. Küresel şirketlerin Türkiye operasyonlarından elde ettikleri kârlar üzerinden yüzde 15 asgari kurumlar vergisi alınacak.