EYT sonrası emeklilik sürecinde kademeli geçiş beklenirken, Bağ-Kur’lu esnafın prim gün sayısının 9000’den 7200’e düşürülmesi umut ediliyor ve milyonlarca çalışan emeklilik düzenlemelerini takip ediyor.
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Prim miktarı, yaş sınırı ve ödeme sürelerini dikkate alan daha adil ve sürdürülebilir bir emeklilik sistemini kurmalıyız" şeklinde konuştu.
Güler, emeklilik yaşını Avrupa ülkeleri ile karşılaştırarak, "Avrupa'daki gelişmiş ülkelerde 40’lı, 45’li, 50’li yaşlarda emekli olunmuyor. Oradaki emeklilik yaşı genellikle 65, bazen 67’ye kadar çıkıyor" dedi.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, SGK'nın alacaklarını toplayamamasının sorun olduğuna dikkat çekerek, "Kayıtdışı istihdam sorunu çözülmeli, alacaklar tahsil edilmeli ve enflasyon verileri doğru şekilde açıklanmalıdır" dedi.
Ete, "Bu adımlar atılırsa, emekliler hak ettikleri maaşı alabilir ve 35 bin TL gibi bir emekli maaşı mümkün olabilir. Emekli olmuş kişiler rahatlayabilir ve diğer çalışanlar da adil bir emekli aylığı elde edebilir" şeklinde konuştu.
Ete, 2008 öncesi sistemine dönüşün yeterli olabileceğini belirterek, "2008 değişiklikleriyle, asgari ücretli bir çalışanın emekli maaşı her ay 25 TL azalıyor. Uzun yıllar çalışıp her ay maaşım düşecek, bu adaletli değil" ifadelerini kullandı.
Emekli maaşlarının hesaplanması Türkiye’de üç farklı döneme göre değişiklik gösteriyor: 2000 öncesi, 2000-2008 ve 2008 sonrası. Emekli aylığı hesaplarken, prime esas kazanç ve aylık bağlama oranı (ABO) önem taşır.
2000 öncesi dönem en avantajlı kabul edilirken, 2000-2008 arası avantajın azaldığı, 2008 sonrası ise dezavantajlı dönem olarak değerlendiriliyor.