MEVA Sistemi Nasıl İşliyor?
Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, MEVA’nın bir yazılım sistemi olduğunu belirterek şu bilgileri paylaştı:
“MEVA satışta yapılan gayrimenkul bedellerinin tapu harçlarının düşüklüğü, yüksekliği gibi konularda araştırma yapmak ve analizleri yapmak, düşük bedelli satışlar varsa da onları tespit ediyor.”
Tespit edilen satışlarla ilgili mükelleflere yazı gönderiliyor. Satış işleminin piyasa değerinin altında gösterildiği belgelenirse, aradaki fark üzerinden tapu harcı tahsil ediliyor.
16 Bin Kayıt İncelendi, Binlerce Yazı Gönderildi
Taylan’ın aktardığına göre, sistem bugüne kadar 16 bin mükellefi incelemeye aldı.
Yaklaşık 9 bin kişiye bilgilendirme yazısı gönderildi. Bu yazılar sonrasında ise 2.500’den fazla kişi yeniden beyanda bulunarak eksik vergi ödemelerini yapmaya başladı.
Piyasada Gerçek Değerle Beyan Arasında Büyük Fark Var
Gayrimenkul satışlarında çoğu vatandaş, belediyelerin belirlediği emlak beyan değerini esas alıyor.
Taylan, örnek olarak 10 milyon lira değerindeki bir konutun emlak beyan değerinin yalnızca 2-3 milyon lira civarında olduğunu ifade etti. Bu fark, tapu işlemlerinde önemli vergi kayıplarına yol açıyor.
Tapu Harçları Vatandaşı Zorluyor
Tapu harçlarının yüksekliği de vatandaşları düşük beyan göstermeye yöneltiyor.
Taylan, “2 milyon TL’lik bir gayrimenkul satıldığında yüzde 4 üzerinden 80 bin TL tapu harcı ödeniyor. 10 milyon TL’lik satışta bu tutar 400 bin TL’ye kadar çıkabiliyor” dedi.
Satıştan Doğan Vergi Yükü Artıyor
Taylan, özellikle 5 yıl içinde yapılan satışlarda yalnızca tapu harcı değil, değer artış kazancı vergisinin de devreye girdiğini belirtti.
Bu durumun vatandaşlar üzerinde ciddi mali yük oluşturduğunu ifade etti.
Çözüm Önerisi: Harçlar Düşsün, Mağduriyetler Azalsın
Taylan, sektördeki kayıt dışılığın önüne geçilmesi için tapu harçlarının yüzde 1’e düşürülmesi gerektiğini savunuyor.
Ayrıca bir defaya mahsus olmak üzere değer artış vergisi için genel bir müktesefat (geçmişe dönük hak) tanınmasının, mağduriyetlerin önüne geçeceğini dile getirdi.
“Herkes vergisini ödesin, kimse vergi kaçırmasın, nasıl otomobil satışlarında bu işler çözüldüyse, gayrimenkul sektöründe de artık bu bir kangren” diyen Taylan, Bakanlıkla bu konuda farklı çözüm önerilerini paylaştıklarını söyledi.