Resmi olmayan verilere göre, trafikteki her on araçtan birinin ciddi hasar sonrası pert olduğu ve onarılarak tekrar yollara çıktığı biliniyor. Ancak bu araçların nasıl onarıldığı büyük bir muamma.

TRT Haber’in raporuna göre, günümüzdeki kazaların maliyetleri 100 bin TL’yi aşabiliyor. Özellikle milyonlarca TL değerindeki araçlar göz önüne alındığında, maliyetler daha da artıyor. Ne var ki, birçok sigorta poliçesi bu yüksek tutarları kapsamıyor, bu da masrafların büyük kısmının sürücülerin omuzlarında kalmasına neden oluyor.

ARAÇLAR KOLAYCA PERTE ÇIKIYOR

Özellikle son dönemdeki trafik kazaları sonrasında, araçların hızla pert olarak sınıflandırılması dikkat çekiyor. Sigorta şirketlerinin, hatta az hasarlı olanları bile pert olarak ayırdığı öne sürülüyor. Bu durum, kaza yapan ve hatalı olan sürücüler için ciddi finansal kayıplara yol açıyor.

‘FİNANSAL PERT’ KAVRAMI

Konu hakkında konuşan Sürüş Güvenliği Uzmanı Turgut Yüksekdağ, pert kavramının artık “kullanılamaz hale gelmiş araç” anlamını taşımadığını, sigorta şirketleri için ‘finansal pert’ adı verilen yeni bir durumu ifade ettiğini söyledi.

PERT ARAÇLAR İHALEYLE SATILIYOR

Yüksekdağ, sigorta şirketlerinin yüksek onarım ve bakım maliyetlerinden kaçınmak için bu yöntemi tercih ettiğini, pert olarak ayrılan araçların ihale yoluyla satılarak zararların minimize edildiğini açıkladı.

DÜŞÜK MALİYETLİ SİGORTA POLİÇELERİ YETERSİZ

Yüksekdağ, Türkiye’de milyonlarca aracın sigortasız şekilde trafiğe çıktığını hatırlatarak, sigorta yaptıranların genellikle maliyeti düşük seçenekleri tercih ettiğini dile getirdi. Ancak bu tür poliçelerin, kaza durumunda zararları karşılamada yetersiz kaldığını ifade etti.

Uzman, “Sürücüler, başlarına bir şey gelmediği sürece bunun farkına varmıyor. Ancak milyonlarca TL'lik bir araçla kazaya karıştıktan sonra iş işten geçmiş oluyor” şeklinde konuştu ve İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM) sigortasının önemine değinerek, poliçelerde mutlaka yüksek limitli bir İMM bulunması gerektiğini vurguladı.

PERT ARAÇLARIN TRAFİĞE DÖNMESİ ENGELLENMELİ

Yüksekdağ, sigorta fiyatlarının ve araç fiyatlarının yükselmesi ile birlikte riskleri minimize etmenin akıllıca olacağını söyledi. Eğer pert araçların yeniden trafiğe dönüşü engellenirse, bu sorunların büyük bir kısmının çözülebileceğini belirtti.