6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra Deprem Master Planı Çalışmaları'nı sürdüren Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 200 milyon metrekare alanda mikro bölgeleme çalışmalarını devam ettiriyor ve kentteki projelere destek sağlıyor.
Bu çerçevede Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı, Sarıoğlan Tatılı Hendeği'nde AFAD, MTA ve TBB iş birliğiyle TÜBİTAK Projesi'ne lojistik destek sundu. Bölgede çalışmalarını sürdüren AFAD Deprem Danışma Kurulu Üyesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut, çalışmalarının bir haftadır devam ettiğini belirtti.
Bu çalışma, TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisi başlıklı 14 projeden oluşan büyük bir projenin parçasıdır. Bu projelerden 11 numaralı olanını yürüten ekip, Sivas'tan başlayıp, Tecer, Altınyayla, Gemerek, Sarıoğlan, Bünyan ve Kayseri'ye kadar uzanan Deliler Fayı'nı incelemektedir.
Fayın paleosismolojik özelliklerini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışma kapsamında 1/25000 ölçekli haritalar oluşturuluyor ve dron ile detaylı haritalar üretiliyor. Elde edilen verilerle fay hattı boyunca kazı çalışmaları gerçekleştiriliyor.
Kayseri'nin mikro bölgeleme çalışmalarının da devam ettiğine dikkat çeken Koçbulut, aynı zamanda Kayseri'nin güneyinde yer alan Ecemiş Fayı'nın sonuçlarının da belediye ile paylaşılacağını ifade etti.
Yaptıkları kazı çalışmaları sonucunda fayın varlığını doğruladıklarını belirten Koçbulut, jeolojik bulgulara göre Deliler Fayı'nın Sarıoğlan segmentinin ters bileşenli bir fay olduğunu açıkladı. Bu çalışmanın devamında bölgenin kesiti çizilecek, örnekler alınacak ve fayın kayma hızı ile deprem üretme aralığı belirlenecek.
Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanı Gonca Arın, Kayseri'nin depremselliği ile ilgili çalışmalarından dolayı Prof. Dr. Fikret Koçbulut ve ekibine teşekkür etti. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sinan Koçeroğlu ise yer radarı hakkında bilgiler vererek, Deliler segmenti üzerinde yapılan çalışmalarda yer radarı ve profesyonel dron uygulamaları gerçekleştirildiğini belirtti.
Yer radarı yöntemiyle yere güçlü frekanslarda elektromanyetik dalgalar gönderilerek yerin adeta MR'ı çekilmiş ve jeofizik yöntemi olarak önemli bulgular elde edilmiştir.
Gaziantep ve çevresinde deprem riski taşıyan bölgeler bulunuyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu Fay Hattı'nın bu bölgeden geçmesi, potansiyel tehlikeleri artırıyor. Uzmanlar, Gaziantep'in deprem risklerinin detaylı bir şekilde incelenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirtiyor. Yeni keşfedilen fay hatları ve mevcut faylar göz önünde bulundurulduğunda, Gaziantep'te olası depremler için hazırlıklı olunmasının büyük önem taşıdığı vurgulanıyor.