TCMB'nin açıklamasına göre, özel sektörün yurt dışından aldığı toplam kredi borcu, bir önceki çeyreğe kıyasla 4 milyar dolar artarak 173,3 milyar dolara yükseldi.

Bir önceki çeyreğe göre finansal kuruluşların toplam borcu 4,3 milyar dolar artarken, finansal olmayan kuruluşların toplam borcu ise 0,3 milyar dolar azalmış durumda.

Aynı dönemde, finansal kuruluşların uzun vadeli borçları 1,3 milyar dolar artarken, finansal olmayan kuruluşların uzun vadeli borçları 52 milyon dolar azalmış.

Kısa vadeli borçlarda ise finansal kuruluşların borçları 3 milyar dolar artarken, finansal olmayan kuruluşların borçları 214 milyon dolar azalmış.

Döviz Kompozisyonu ve Borçlanma Detayları
Döviz kompozisyonuna bakıldığında, özel sektörün borçlanmasının büyük kısmının ABD doları cinsinden olduğu gözlemlendi.

Uzun vadeli kredi borcunun 157,8 milyar dolarının yüzde 60,2'si dolar cinsinden, yüzde 31,9'u Euro, yüzde 2,4'ü Türk lirası, ve yüzde 5,5'i ise diğer döviz cinslerinden oluşuyor.

Kısa vadeli kredi borcunun 15,5 milyar dolarının ise yüzde 44,6'sı dolar, yüzde 15,3'ü Euro, yüzde 36,8'i Türk lirası ve yüzde 3,3'ü diğer döviz cinslerinden oluşuyor.

Özel Sektörün Yurt Dışındaki Borçlarının Dağılımı
Aralık sonu itibarıyla, özel sektörün yurt dışından aldığı toplam kredi borcunun 1 yıl ve daha kısa vade dağılımı incelendiğinde, toplam borcun 53,4 milyar dolar olduğu gözlemlendi.

Bu borcun 35,8 milyar doları bankalara, 12,8 milyar doları finansal olmayan kuruluşlara ve 4,7 milyar doları ise bankacılık dışı finansal kuruluşlara ait.

Editör Hakkında